— Jeg ble helt fortvilet, sier Johan Krohn-Hansen som oppdaget skadeverket litt over klokken ni søndag morgen.

Vallekoen, som står ved Valle bu på Smøråsfjellet, sto øreløs og nesten hodeløs i den skarpe aprilmorgenen.

Skadeverket må ha skjedd i tiden mellom klokken fem lørdag ettermiddag og søndag morgen. Skadene på treskulpturen, som er laget av to i dugnadsgjengen, tyder på at jobben er gjort med fintagget sag.

  • Her må noen ha tatt en sag med seg inn på fjellet og åpenbart planlagt vandalismen. Jeg forstår det ikke, her prøver vi i dugnadsgjengen å få positive ting til å skje og så opplever vi dette, sier Krohn-Hansen opprørt.

Politiet rykket ut

Trekuen står ved kjørbar vei, så turen inn var ikke til å bli svett av. Men arbeidet har åpenbart krevd sitt. Begge ørene er fjernet, mens vandalene ble avbrutt eller gikk lei av strevet med å sage av det massive hodet.

Ved siden av skulpturen lå to benker henslengt. De var løftet eller kastet ut fra gapahuken like ved.

I går ettermiddag ble trekuen fraktet til verkstedet til Bergens Skog- og Træplantingsselskap.

Politiet er varslet om vandalismen og sjekket skadene søndag ettermiddag.

  • Foreløpig vet vi ikke annet enn at det er utført skadeverk på flere kunstgjenstander på Smøråsfjellet. Vet noen hva som har skjedd, er politiet interessert i tips, sier etterforskningsleder Per Størksen ved Bergen Sør politistasjon.

Barnevennlig

Dugnadsgjengen har jobbet i ti år med å tilrettelegge Smøråsfjellet som turområde for barnefamilier.

— Det ligger dypt i vår filosofi at fjellet skal appellere til barn. Treskulpturene er satt ut med jevne mellomrom langs turstiene, nærmest som gulrøtter for småbarn ute på tur, forteller Krohn-Hansen.

Vallekoen var nylaget av Thor Kvinge og Hilmar Myrseth til erstatning for den forrige trekuen, som var morken og slitt etter mange års tjeneste.

— Den nye kuen er et mesterverk, skryter Krohn-Hansen, som håper skaden kan utbedres.

— Har dere tidligere opplevd vandalisme?

  • Ikke på denne måten. Vi har fått ødelagt benker og slikt, men ingen har målrettet gått inn for å ødelegge arbeidet vårt på denne måten
TUNGE TAK: Treskulpturen er i massiv tre og ikke lett å flytte på. Stein Haugland, Terje Nybø og Hilmar Myrseth har en stri jobb med å få den opp på hengeren.
Rune Sævig
Rune Sævig