Han er vokst opp i Os, bor i Svaneviksveien på Minde, har kontor i Strandgaten — men har i tredve år brukt rubb og rake av ferie og fritid i Nordfjella - fjelltraktene mellom de fem kommunene Aurland, Lærdal, Ål, Hol og Hemsedal.

Og blitt bergtatt av fjellet i syningom, og av fjellets folk og fe.

— Til sammen har jeg nok tilbrakt et par år av mitt liv i dette området, hoderegner han. Med fotoapparat og filmkamera, med fiskestang og gevær. Året rundt. Til fots og på ski. I steinbuer og hytter. Som friluftsmann, jeger, fisker, fotograf - og oppsynsmann.

Og det var på en måte sånn han forelsket seg i fjellet, midt på 1970-tallet, som oppsynsmann under jakten.

— Jeg var i politiet den gang, og ble spurt om jeg ville være med i jaktoppsynet. Det ble jeg, i ti-tolv år. En fantastisk mulighet til bli kjent med fjellet, sier Lunde i dag. Nå er tre tiårs pendling mellom by og berg blitt bok - «Nordfjella - mellom Hallingskarvet, Hemsedal og Sognefjorden».

Avisene i Hallingdal og i Sogn er gått av pc'en av begeistring over praktverket, og lørdag skal Lunde til Ål for å signere bøker i den lokale bokhandel.

— Nesten som en annen kjendis, knegger fotografen over et rundstykke i kafeen på toppen av Galleriet.

Ikke rart han smiler, i Hallingdal er boken allerede tippet som julens bestselger. Sikkert i Sogn også.

Tok permisjon

Oddmund Lunde (58) var politimann da fotointeressen begynte å spire for alvor bak uniformsknappene tidlig på 1970-tallet.

Da hadde han allerede levert sine første naturreportasjer til BA og Morgenavisen - og tidlig på 1980-tallet tok han permisjon fra politiet for å jobbe som pressefotograf ved Dagbladets vestlandskontor.

— Jeg likte meg godt i politiet, men hadde fått smaken på noe annet.

Derfor sa han opp jobben i politiet våren 1986, Melodi Grand Prix-våren.

— Daværende politimester Oskar Hordnes spurte om jeg virkelig ville slutte. Da han forstod at det var alvorlig ment sa han at jeg kunne få slutte uten å gå den ordinære oppsigelsestiden. Han regnet med at jeg hadde lyst til å dekke Melodi Grand Prix-arrangementet for Dagbladet, forteller Lunde.

Og det hadde han jo.

Overveldet

I årene etter 1986 har det stort sett vært avisjobb og Nordfjella det har handlet om for fotografen Oddmund Lunde.

Han har levert naturopplevelser til aviser, magasiner og kalendere - i tillegg til at han har foret NRKs «Norge rundt» med innslag og dessuten laget naturfilmen «Nordfjella - i villreinens rike» for NRKs «Ut i naturen».

Og i 1996 vant han bladet Villmarkslivs årlige fotojaktkonkurranse.

— Jeg er overveldet, ja nesten litt brydd, men selvfølgelig mest glad, over mottakelsen boken om Nordfjella har fått, ikke minst i lokalmiljøene, sier han.

— Det har vært et poeng for meg at det ikke bare skulle være en bok om dyr, fugler og landskap, men også om folk og folks bruk av fjellet, sier Lunde.

Klaff etter 23 år

Og så forfatterens egne fjelleventyr, selvfølgelig, som jeger og fisker. Men ikke minst som fotograf. Som for eksempel da han etter en våkenatt i 20 kuldegrader, fikk klaff og kom på linsehold av jerven, et rovdyr han hadde vært på fotojakt etter i alle de 23 årene som var gått siden han så jervespor på disse traktene for første gang.

— Det største jeg har opplevd i fjellet, mener han.

Og historien som glitret i Dagbladets spalter i 1985, da han fant budeien Anna Skaar som i etterkrigsårene ble Norges mest populære postkortmotiv, da hun ble avbildet ridende på en brunstig purke på stølen ved rv 52 over Hemsedalsfjellet.

Vel i hyllene med boken om Nordfjella, er han begynt å planlegge neste bokhøst.

— Jeg samler stoff og bilder til en naturbok om Bergen og Bergens «utmark», avslører han, ennå litt hemmelighetsfull.

Den hemmeligheten venter vi med glede på.

VAKKER NATUR: Nesbø i Aurlandsdalen er et populært turterreng - og hjemmebane for Oddmund Lunde.<p/> ILLUSTRASJON FRA BOKEN OM NORDFJELLA