Tilstanden til den ti år gamle jenten var onsdag morgen alvorlig, men stabil. Jenten har kvestelser etter ulykken. Hun ligger nå på intensivavdelingen ved Haukeland sykehus.

Det må ha minnet om en katastrofeøvelse for de første som kom til ulykkesstedet i Vadheim i Høyanger tirsdag ettermiddag.

Fem skadete, tre fastklemte. En bergingsbil fra Viking med en fullstendig sammentrykt front. En semitrailer med knust førerhus. Og en varebil som ble kastet av lasteplanet på Viking-bilen etter det voldsomme sammenstøtet.

— Det så helt kaotisk ut. Kjøretøyene var helt maltrakterte, sier Høyanger-lensmann Olav Hellebø til Bergens Tidende.

Fem skadet

Verst gikk det utover sjåføren av bergingsbilen, og hans ti år gamle datter, som satt ved siden i passasjersetet. Begge ble sittende fastklemt etter smellen. I over to timer kjempet redningsmannskapene mot klokken for å få dem løs.

— Først måtte vi ha kranbil for å fjerne førerhusene, som var helt klistret sammen. Deretter var det en møysommelig jobb å lage passasje for de to i bergingsbilen, sier Olav Hellebø.

Også sjåføren av semitraileren satt lenge fastklemt. Han slapp unna uten alvorlige skader, men er i kveld sterkt preget av de dramatiske hendelsene.

Ved 22.00-tiden tirsdag, så skadesituasjonen slik ut:

  • Mann (35), sjåfør i bergingsbilen: Alvorlige skader, stabil tilstand.
  • Jente (10), passasjer i bergingsbilen: Alvorlige skader, stabil tilstand.
  • Mann (53), sjåfør i varebilen: Moderate skader.
  • Kvinne (38), passasjer i varebilen: Moderate skader.
  • Mann (23), sjåfør i semitraileren: Lettere skader.

- Verdifull hjelp

Lensmannen i Høyanger mener kjapp reaksjon fra hjelpemannskapene, samt øyenvitner som tok ansvar, hindret at ulykken fikk enda alvorligere konsekvenser.

— Fem ambulanser og to helikoptre var raskt på pletten. Jeg vil også takke sivile, som kom til og gjorde en god jobb. Heldigvis var det flere ansatte i helsevesenet blant dem som kom fort til ulykkesstedet. De gikk rundt og tok seg av de skadete, og ytte verdifull hjelp, sier Hellebø.

Ulykkesårsaken er foreløpig ikke avklart. Det er 80-sone på strekningen der det smalt. Ulykkesstedet ligger på en flate, og er i utgangspunktet oversiktlig.

Rullestolbruker skadet

Bergingsbilen var på vei til Bergen med varebilen, en Chrysler.

— Bilen landet på siden. Det gikk heldigvis såpass med passasjeren at han klarte å krabbe ut for egen maskin. Han fikk også løs den kvinnelige sjåføren, som var rullestolbruker, forteller lensmann Hellebø.

— Var varebilen tilstrekkelig sikret bak på lasteplanet til Viking-bilen?

— Det har jeg foreløpig ingen formening om. Det får etterforskningen bringe på det rene.

- Uhell i uhell

Eksperter BT har vært i kontakt med, mener det ikke er klanderverdig at det satt personer i bilen som fikk Viking-assistanse.

— Det kan kanskje virke underlig at det er tillatt å sitte i bilen på lasteplanet av redningsbilen. Men det er gitt dispensasjon til dette fordi det ofte er plass til bare en person i førerhuset av redningsbilen, i tillegg til sjåføren. Det er ikke over alt det er like lett å få tak i buss eller taxi, sier overingeniør Tom Børslid, ved Bergen Trafikkstasjon.

Sjåføren i redningsbilen er forpliktet til å sikre lasten skikkelig, og passasjerene i personbilen er selv ansvarlige for å bruke bilbelte.

— Det er jo ikke ofte at redningsbiler er ute for ulykker. Det er på en måte uhell i uhell, sier Børslid.

BERGINGSDRAMA: Først fikk mannen (53) og kvinnen (38) motorproblemer, og måtte ha Viking-hjelp. Så frontkolliderte bergingsbilen deres med en semitrailer. Varebilen ble kastet i luften. Inne i bilen satt 53-åringen og 38-åringen.
EIVIND H. NATVIG
EIVIND H. NATVIG