Christine Kalsås holdt hodet kaldt og klarte å avverge at to trailere kjørte rett inn i rasområdet i morges, etter at en stor steinblokk raste ut og tok med seg deler av E16 ved Gudvangen i Aurland kommune.

– Jeg kom kjørende, og det var mørkt. Det var ingen steiner i veien, veien var bare borte. Jeg så det ikke før jeg var midt i det, jeg bare dundret over, forteller Christine Kalsås.

Hun fikk kommet seg ut av bilen, som fikk store skader på undersiden etter ferden.

Fryktet nytt steinsprang

Kalsås kom seg ut av bilen, og oppdaget en trailer som var på vei mot henne. Veibanen i motsatt kjøreretning var enda mer ødelagt enn den hun akkurat hadde sust over.

– Der var det bare et svært hull. Den ville gått rett ned i hullet og blitt knust, sier Kalsås.

Hun fikk stoppet traileren.

– Mens jeg vinket for å få stoppet den, hørte jeg at det buldret i fjellet. Jeg trodde det skulle komme mer stein og treffe meg, forteller Kalsås,

Hun oppdaget nok en trailer på vei mot rasområdet, nå fra samme retning som hun selv hadde kommet fra.

– Jeg løp tilbake over der jeg hadde kjørt, og fikk stoppet den også.

Mens Kalsås stoppet de to trailerne, har nok en stor stein kommet ned fra fjellet.

– Den landet heldigvis utenfor veien, sier hun.

— Helt mørkt

Knappe to timer etter redningsdåden, er hun glad hun klarte å holde hodet kaldt.

– Det føles litt godt oppi alt, at jeg klarte å stoppe dem. Det var jo helt mørkt, så de kunne ikke se at veien var borte. I hvert fall den første ville kjørt rett ut i ingenting, sier hun.

Statens vegvesen fikk melding om raset klokken 08.07 i morges, men personer som bor i området mener de har hørt lyder fra fjellet allerede omkring klokken 06.30.

— Steinraset har gått et par hundre meter fra Gudvangen sentrum i retning mot Voss. Raset har tatt deler av veien med seg, så det vil gå noen timer før veien blir åpnet igjen. Det er allerede en del køer av vogntog på rasstedet, sier vaktoperatør Lasse Austestad i Statens vegvesen til bt.no litt før klokken 08.30.

Steinblokker raste ut

Det skal være flere store steinblokker som har rast ut av fjellet. Den siste endte like ved veien mens Christine Kalsås var i ferd med å stanse trailerne som nærmet seg den ødelagte veien.

I fjellet over veien er det laget en rasvoll, med en renne som skal lede snøras og steinsprang unna veien. De to steinene som landet i og ved veien fulgte denne rennen, mens to større steinblokker hoppet over rasvollen. De stoppet likevel lenger opp i fjellsiden. Den største av steinblokkene skal være opp mot 30 kubikkmeter stor.

Ingen personer ble skadd i raset.

Trafikken dirigeres forbi

  • Det ble et kjempestort hull i veien av steinen som ramlet ned. De har nå fått fylt en del i hullet og det er manuell dirigering forbi raset som gikk 100 vest for sentrum, vaktoperatør Marit Torstad i Statens vegvesen i Lærdal klokken ni i morges.
ARNE HOFSETH
STEINBLOKK: Her er veien delvis reparert, etter at en stor steinblokk raste ut og tok med seg deler av E16 ved Gudvangen i Aurland. FOTO: Bjørn Harald Djønne (MMS)
HELT: Etter å ha kjørt rett gjennom rasområdet selv, klarte Christine Kalsås å stoppe to trailere som var på vei til å kjøre rett ned i hullet i veien. Bilen fikk store skader på undersiden. FOTO: Bjørn Harald Djønne (MMS)
Arnstein Karlsen