Offshorebåten «Subsea Viking» fikk en uventet gjest midt ute på åpne havet vest for Shetland forleden. Opp gjennom åpningen i dekket der undervannsutstyr blir heist opp og ned, kom en ung sel svømmende.

— Først trodde mannskapet at den hadde forvillet seg opp i åpningen og hjalp den forsiktig ut i sjøen på siden av båten, forteller administrasjonssjef i Eidesvik offshore, Sigbjørn Nesse.

Sykehus for seler

Men selen svømte straks tilbake til det såkalte «moon pool» og ville tydeligvis være om bord på båten.

Det var en ung sel med hvit pels som etter hvert viste seg å være helt utslitt. Han sovnet og sov som en stein i flere timer. Den heldige selen fikk navnet Sammy the Viking og fikk være på «Subsea Viking» til mer kompetente hender fikk ta hånd om ham.

British Divers Marine Life Rescue (BDMLR) er en organisasjon som hjelper dyr som er kommet i nød på sjøen. De har et eget sykehus for seler i Skottland, der Sammy fikk plass.

— Det stakkars lille dyret var helt utslitt og ville ha druknet om ikke «Subsea Viking» hadde dukket opp, skriver BDMLR på sin nettside.

Døde helt uventet

Selhospitalet «Highland Seal Hospital» tok godt vare på den lille selen, men det gikk likevel ikke så bra.

— Han var kvikk og rask, men la ikke på seg. Han døde helt uventet, forteller Stephen Marsh, daglig leder ved sykehuset.

Sammy hadde mye olje i pelsen, og Marsh tror selungen kan ha slikket i seg noe av dette og blitt forgiftet. Han sier også at Sammy skal obduseres slik at dødsårsaken kan fastslås med større sikkerhet.

Historien har dukket opp på BBCs nettsted, der en representant for BDMLR lovpriser mannskapet på Bømlobåten:

— Vi gir honnør til mannskapet på «Subsea Viking» for det de gjorde for å berge den unge selens liv.

Administrasjonssjef Sigbjørn Nesse i rederiet er godt fornøyd med sine folk.

— Det er sjelden vi kommer opp i slike situasjoner. Tidligere landet en utmattet ørn på et av våre skip langt til havs, sier han.

Den flygende pasienten klarte seg bedre enn lille Sammy. Den overlevde.