BRITT SØRENSENbritt.soerensen@bergens-tidende.no

– Hun reddet livet mitt, fastslår Toralf nøkternt, der han ligger i sykehussengen på Haukeland. Han kan også slå fast at det utrolige har skjedd:

Drøyt fem uker etter at legene ville amputere den ødelagte armen, kan han røre så vidt på enkelte fingre. Riktignok ukontrollert, men både han og Liv Karin er ved godt mot.

Kunne endt fatalt 2. desember reiste Toralf og Liv Karin fra Baldersheim i Fusa med sin 24 fots båt. Målet var julemesse i Lygrespollen. Men da Toralf skulle smøre motoren, hektet ermet på kjeledressen seg fast. Venstre underarm ble revet nesten av, og hang bare fast i en tommetykk remse kjøtt og skinnfiller. Hovedpulsåren var slitt av, og hadde ikke Liv Karin vært med, kunne Toralf blødd i hjel.

– Det siste jeg husker er at jeg holdt i beinet som stakk ut, og Sea King-en som svirret i luften over oss, forteller Toralf. Han var ved bevissthet fra ulykken skjedde og til båten lå fortøyd ved Lyngnes. Da hadde lege og folk fra Fusa lensmannskontor kommet om bord.

– Jeg ba lensmannsfolkene om å skaffe meg en røyk. De sa jeg fikk vente.

Så innmaten i armen tyte ut – Legen måtte sette tre sprøyter på ham før han sovnet, supplerer Liv Karin. Da hun så hva som skjedde, ble hun selvsagt redd.

– Men jeg fant ut at det var til liten hjelp dersom jeg ville beholde ham.

Hun slo av motoren og prøvde å følge Toralfs ordre om å kutte kjeledressen.

– Men da jeg så innmaten i armen tyte ut, ville jeg ikke kutte mer.

I stedet bandt hun et håndkle stramt rundt overarmen, og ringte etter hjelp.

Var «advokat» for armen Da luftambulansen kom til Haukeland sykehus, ble Toralf lagt rett på operasjonsbordet. To timer senere konkluderte legen med at armen måtte amputeres ved albuen. Men Liv Karin nektet.

– Toralf hadde følelse i fingrene. Derfor ville jeg ikke gi opp.

Legen sa seg villig til å prøve på nytt. Om kvelden kom beskjeden om at armen trolig var berget.

Siden har Toralf vært gjennom 11-12 operasjoner. Skinner erstatter de knuste bena, muskler og sener er stiftet sammen. Hud og friskt vev er hentet fra venstre skinke, legg og lår.

Tøff start for vordende pleier – Legen mener jeg kan få tilbake 75 prosent av førligheten i armen, sier den fra før av uføretrygdede 41-åringen. Opptreningen er allerede i gang, med daglig fysioterapi. Toralf regner med å måtte bli på Haukeland halvannen måned til.

– Du gjorde en sabla god jobb, sier han til Liv Karin, som har sittet mer eller mindre konstant ved ektemannens sykeseng.

– Det var begynnelsen på yrket mitt. Men jeg hadde gjerne sett at jeg slapp å begynne med deg, svarer Liv Karin, som holder på å utdanne seg til hjelpepleier.

BLIR BRA IGJEN: Legen mener jeg kan få tilbake 75 prosent av førligheten i armen, sier 41 år gamle Toralf Frilund. (Foto: Gidske Stark)