De to turgåerne, en 29 år gammel kvinne og en 26 år gammel mann, ble ved 19.30-tiden søndag fløyet ned fra Ulriken i helikopter. Begge kom fra skrekk-opplevelsen uten fysiske skader.

Luftambulansens helikopter og medlemmer av klatregruppen i Fana Røde Kors Hjelpekorps og politiet fant de to forfrosne turgåerne på fjellhyllen om lag fem hundre øst for Ulriken. Takket være lyskasteren fra helikopteret ble de lokalisert nokså raskt.

Redningshelt igjen

— Selve redningsaksjonen foregikk uten spesielle problemer. Vi firte oss ned og fikk festet seler på dem og assisterte dem til toppen av fjellet. Den største utfordringen var å finne dem før det ble for mørkt, sier Freddy Sætrum, som sammen med Christian Smøraas og Ole Jakob Malmo stod for redningsdåden.

For politimann og hobbyklatrer Malmo var det andre gang på mindre enn tre uker at han måtte tre i aksjon. Sist gang var da han berget Ole Kristian Raa (8) fra en fjellsprekk på Kolltveit i Fjell.

Selv ønsker han ikke å fremheve egen innsats, men slår nøkternt fast at det alltid er godt teamarbeid bak vellykkete redningsaksjoner som den på Ulriken i går kveld.

Hovedredningssentralen på Sola rekvirerte klatregruppen klokken 17.47, og drøyt halvannen time senere var turgåerne berget fra fjellhyllen.

Farlig område

De to turgåerne hadde gått inn Isdalen, men i stedet for å følge den vanlige turstien opp mot Trolldalen og til Vidden, forsøkte de å nå toppen ved å klatre opp den bratte fjellsiden bak Ulriken. På folkemunne kalles området for Dødsdalen. I årenes løp har en rekke personer gått seg fast her, og den bratte fjellsiden har også vært åsted for dødsulykker. Langs fjellkanten øverst er det satt opp fareskilt for å advare turgåere.

— Området der de to gikk seg fast er verken egnet for turgåere eller klatrere. Det er bratt, mye løs stein og i går var det isete og en del snø i det øverste partiet, sier Malmo og Sætrum.

«Klok avgjørelse»

Han gir likevel de to turgåerne ros for sin opptreden når uhellet først var ute.

— Det var en klok avgjørelse å bli værende på fjellhyllen og tilkalle hjelp via mobiltelefon, sier Malmo. Det var i går kveld ikke mulig å få bragt på det rene om turgåerne var kjent i området. Men redningsmennene opplyser at mannen og kvinnen var kledd for fjelltur, men slett ikke utstyrt for noen klatreekspedisjon i det bratte terrenget.

Ole Jakob Malmo anbefaler alle som har planer om å bestige Ulriken fra Isdalen om å bruke de etablerte turstiene.

De to turgåerne trengte ikke legebehandling. Redningsfolkene tok hånd om dem på Luftambulansens base ved Store Lungegårdsvann. Her fikk de snakket gjennom opplevelsen og ble servert pizza av sine redningsmenn. Turgåerne ønsket ikke å snakke med journalister etter den dramatiske opplevelsen på Ulriken.

NY REDNINGSDÅD: Politimann og hobbyklatrer Ole Jakob Malmo (t.h.) og Hjelpekorps-kollega Freddy Sætrum reddet to turgåere fra en fjellhylle i stupbratt terreng på Ulriken i kveld. (Foto: Tor Høvik)