En 42 år gammel mann mistet livet i en arbeidsulykke på Bergen Group sitt verft på Laksevåg, etter å ha fått en flere hundre kilo tung stålplate over seg.

— Manglende kunnskap og opplæring er en viktig årsak til ulykken, sier familiens prosessfullmektig, advokat Christian Lundin til VG i dag.

Fanica Romulus Stefan Iueria og en rumensk kollega jobbet med ombygging av et offshoreskip da ulykken inntraff.

Plateklypen defekt

Politietterforskningen konkluderte med at plateklypen som holdt stålveggen løsnet på grunn av manglende vedlikehold eller feil bruk.

Ulykken skjedde på en av Iuerias første arbeidsdager den 2.januar i fjor, ifølge VG. Han døde av skadene tre uker senere. Tilbake sitter far og to søsken i Romania. De krever nå erstatning på opptil en million kroner for tort og svie som dødsfallet har påført dem.

Ifølge Lundin har Bergen Group tilbudt å betale familien 100 000 kroner, noe advokaten mener er altfor lite. I følge Arbeidstilsynets granskingsrapport etter ulykken var plateklypen defekt ved montering og i tillegg feilmontert. Bergen Group avviser at de har handlet grovt uaktsomt.

Avviser uaktsomhet

— Vi har gode og solide sikkerhetsregler og rutiner for hele vår virksomhet. Alle våre HMS-systemer bygger på en klar målsetting om at vi skal kunne utøve vår virksomhet uten miljø- eller personskader. Dette er også overordnet i forhold til økonomisk inntjening, skriver Øyvind Risnes, kommunikasjonsdirektør i Bergen Group i en e-post til VG.

Risnes avviser at Iueria var ukjent med arbeidet han gjorde da ulykken inntraff.

— Han var en erfaren og dyktig verftsarbeider som kjente godt til verftet i Bergen etter å ha jobbet der i to perioder på til sammen to måneder høsten før ulykken. Iueria hadde fagbrev i både platearbeid og rørarbeid og en omfattende arbeidserfaring fra flere verft i ulike land. Han hadde nettopp startet på sin tredje arbeidsperiode her i Bergen da den tragiske ulykken skjedde, sier Risnes, som opplyser at den omkomne var forsikret i henhold til norske arbeidsmiljøkrav.