Over hundre mennesker brant i hjel da en lekk oljerørledning eksploderte i et fattig slumområde i Kenyas hovedstad Nairobi mandag. Antall brannskadde har sprengt kapasiteten ved sykehusene, som ber om internasjonal støtte. En kirurg og en intensivsykepleier er nå på vei fra Norge til Nairobi.

Oljerør sprakk

Ulykken skjedde da en oljerørledning sprang lekk ved et drivstofflager like ved industriområdet Lunga Lunga. Dette er et område som er omgitt av blikkskur i det tett befolkede slumområdet Sinai i Nairobi.

— De fleste ofrene er lokale innbyggere fra slummen som hadde gått for å samle olje etter at det var oppstått en lekkasje i oljeledningen, da oljen som var lekket ut i en grøft, tok fyr og ledningen eksploderte, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors.

Ba om hjelp fra Norge

Røde Kors i Norge fikk onsdag en henvendelse fra Kenya om medisinsk assistanse. Janecke Lynum fra Haukeland sykehus var et naturlig valg da helsepersonell skulle plukkes.

— Vi sender nå kirurg Trygve Søvik fra Stavanger og intensivsykepleier Janecke Lynum fra Bergentil Nairobi der de vil bidra i det krevende arbeidet med de brannskadde, sier Havnelid.

— Både Søvik og Lynum har stor ekspertise innen brannskader, og vil ta opp arbeidet ved Jomo Kenyatta sykehuset i Nairobi, forteller Havnelid.

- Vet jeg får se mye forferdelig

Den erfarne intensivsykepleieren har ikke pakket ferdig koffereten før avreise torsdag morgen.

— Jeg fikk en forespørsel klokken tolv i morges, flyet går 0625 i morgen, forteller Lynum.

- Hva tenkte du?

— Ja! Svarer hun spontant, og legger til at hun synes det er svært spennende å jobbe internasjonalt.

Etter at hun takket ja til tilbudet onsdag morgen, kom alle tankene om hva hun kom til å oppleve i Kenya.

— Det er kaos, jeg vet jeg får se mye forferdelig. Brannskadebehandling er noe helt annet i Kenya enn på Haukeland, forteller intensivsykepleieren.

— Behandlingen slik vi driver det i Norge er en ekstremt kostbar behandling, jeg regner med det ikke blir slik i Nairobi, fortsetter hun.

Har med grønt tøy og hansker

— Foreløpig vet jeg ingenting om sykehuset jeg skal til, bortsett fra at de har dårlig med ressurser grunnet tørke og sult, forteller Lynum.

Under oppholdet skal hun bistå de lokale sykepleierne i operasjoner og annet medisinsk arbeid.

— Min hovedoppgave blir å være intensivsykepleier, samt å guide lokale sykepleiere. Vi er et team på åtte stykker fra Røde Kors, men jeg vet egentlig veldig lite om hva som venter meg. Jeg har med meg arbeidssko, to pakker hansker, og masse grønt tøy, sier Lynum.

Hun har fått beskjed om at hun kan forvente å møte minst 100 alvorlig skadde pasienter, og at flere av dem må opereres for å unngå blodforgiftning.

— Jeg tror det blir tøft, absolutt, sier hun, og legger til at hun venter å se mange skader hun aldri ville fått inn hjemme i Bergen.

— Men det kjennes godt å kunne bidra, og jeg må si jeg har en fantastisk jobb, avslutter hun.

DSC_0547.JPG
RØDE KORS NORGE.