Redningsoperasjonen skjedde langt til havs onsdag, nordvest for Kapp Verde-øyene - en øygruppe utenfor kysten av Vest-Afrika.

Om bord i seilbåten var to tyskere, en kvinne i 60-årene og en mann i 70-årene.

Det var den norske lastebåten «Spar Gemini» som til slutt kom de to tyskerne til unnsetning, etter å ha blitt kontaktet av hovedredningssentralen i Portugal.

Første redning feilet

Da hadde først en annen båt i området prøvd å redde dem, uten å lykkes.

- For de to om bord opplevdes det nok dramatisk, sier operasjonssjef Magnar Bratholmen i det bergensbaserte rederiet Spar Shipping, som eier «Spar Gemini».

Han har snakket flere ganger med kapteinen om bord på «Spar Gemini».

- De to tyskerne hadde vært utsatt for uvær, seilene var revnet og båten hadde sprunget lekk i baugen. Vannet kom inn fortere enn de elektriske pumpene klarte å ta det unna, så de måtte øse for hånd med manuelle pumper. Panikken hadde tatt dem fordi det var dårlige værmeldinger og siden det var langt til land, sier Bratholmen.

I morgentimene onsdag var «Spar Gemini» kommet frem til havaristen. Først prøvde de å heise tyskerne opp på en palle som hang ned fra en davit. Da det ikke gikk, måtte havaristene klatre opp skipssiden på en losleider.

I god form

- Jeg har snakket med kapteinen vår i dag, han sier tyskerne er i god form og at de er glade for å ha blitt reddet. Men de var skikkelig utmattet etter strabasene, sier Bratholmen.

- Seilbåten var det ikke håp for. Den kommer til å synke, så de lot den bare drive videre.

Den tyske kvinnen og mannen blir nå med bergensbåten til Brasil, der båten ankommer søndag.

- De er innlosjert på rederlugaren, så de har det nok godt, sier Bratholmen med et smil.