— Heldigvis er det ikke snakk om personskader, sier informasjonsdirektør Erling Bø i Forsvaret til bt.no.

— Det er heller ikke store skader på båten. Det er snakk om et ror som er ute av stilling. Fartøyet vil rutinemessig bli sjekket senere i dag, legger han til.

Dramatisk

Ifølge Bø fikk skal sammenstøtet ha skjedd klokken 04.05 i natt. Han beskriver sammenstøtet som en «lett berøring».

— Men det er uansett dramatisk når en ubåt er centimetre unna et tankskip?

— Ja, jeg skjønner foreløpig akkurat like lite som deg. Nå skal vi prøve å kartlegge hva som egentlig har skjedd, sa Erling Bø til bt.no i dag tidlig.

Forsvaret vil nå nedsette en undersøkelseskommisjon som skal se nærmere på sammenstøtet.

- Vanskelig å høre noe

Ifølge kommandør Haakon Bruun-Hanssen ved Fellesoperativt hovedkvarter i Stavanger var ubåten på vei fra 60 meters dybde og i periskophøyde da de to farkostene kolliderte.

Han tror ikke bergensskipet var klar over at ubåten befant seg der, men understreker at det ikke er grunn til å tro at noen har opptrådt uaktsomt.

— I denne fasen kan ubåten ikke se andre fartøyer, men lytter etter dem. Mannskapet på KN «Utstein» har antakelig ikke hørt tankskipet. Når det er uvær, eller når vannmasser blander seg, kan det være vanskelig å høre noe. Først da ubåten var nesten oppe, hørte den tankskipet. Normal prosedyre da er å dykke ned igjen, forklarer Bruun-Hanssen til NTB. Ubåten var torsdag på vei til Stornaway i Skottland. KN «Utstein» er

Sjøforklaring?

Ifølge ledelsen i bergensrederiet Anders Utkilens Rederi, som eier «Kilstraum», er det ikke meldt om lekkasjer etter sammenstøtet.

— Jeg vil ikke spekulere i hvem som har skylden for sammenstøtet. Det får nærmere etterforskning bringe på det rene, sier direktør Ronald Hansen i Anders Utkilens Rederi til bt.no.

— Kan det bli aktuelt med sjøforklaring i Norge?

— Det har vi ikke rukket å tenke på ennå.

Hansen sier det var radiokontakt mellom de to etter sammenstøtet.

— Tankskipet fortsetter nå sin ferd fra Liverpool til Elnesvågen som planlagt, sier Hansen.

Tankskipet «Kilstraum» hadde ikke last om bord da de to båtene støtte sammen.

KOLLIDERTE: «Kilstraum».
ANDERS UTKILENS REDERI