Det norske skipet « Spar Gemini» ble natt til onsdag overtatt av bevæpnede kaprere i Port Harcourt i Nigeria. Kaprerne forlot skipet etter kort tid.

Kapringen skjedde rundt klokken 01.00 lokal tid og hovedredningssentralen i Sør-Norge fikk melding om kapringen klokken 03.18 norsk tid. Kaprerne forlot skipet rundt to timer senere.

Tok penger
– Skipet ble angrepet av ti pirater i natt. Åtte av disse skal ha vært bevæpnet - og piratene fikk kontroll over skipet, sier vakthavende redningsleder Bjørn Jarle Åmlid i Hovedredningssentralen i Sør-Norge til bt.no.

Mannskapet består av 22 personer, alle skal være indiske. Ifølge Åmlid skal mannskapet ha blitt bundet fast, før piratene gikk svært aggressivt til verks.

– Det er ikke meldt om dødsfall eller alvorlige personskader, men mannskapet skal ha fått røff behandling, sier Åmlid.

Skipsutstyr, penger og personlige eiendeler ble fjernet fra skipet før piratene trakk seg unna.

- Det er uvisst hvor mye som er tatt fra skipet, sier redningslederen.

Rederiet oppringt i natt
Skipet heter Spar Gemini og er eid av rederiet Spar Shipping i Bergen. Operasjonssjef i Spar Shipping, Magnar Bratholmen, fikk melding i natt om at rederiets skip var bordet.

Bratholmen har siden de første meldingene kommet inn forsøkt å komme i kontakt med kapteinen på skipet.

- Vi fikk ikke kontakt verken på satellittelefon eller mobiltelefon slik situasjonen har vært. Problemet i natt var å få frem hjelp til mannskapet i tide, men det rakk vi ikke før piratene hadde forlatt skipet, sier Bratholmen.

Spar Shipping har to skip i området, som i natt drev lossearbeid i elvene utenfor Port Harcourt. Det andre skipet til bergensrederiet, som lå syv nautiske mil fra «Spar Gemini», forsøkte å kontakte politiet og lokale myndigheter, men måtte gi opp.

Lugarene rundstjålet
- Vi kontaktet i stedet vår agent i Nigeria som skulle varsle det lokale politiet, sier Bratholmen.

Men ingen rakk frem til skipet før piratene hadde forlatt bergensskipet. Da hadde de gått gjennom alt av lugarer på leting etter verdisaker, forteller Bratholmen.

- De er først og fremst ute etter personlige eiendeler og kontanter om det finnes på båten, sier han.

Spar Shipping har kontanter på alle båtene sine, men rederiet har ennå ikke fått oversikt over hvor mye som er stjålet om bord på «Spar Gemini».

I en pressemelding onsdag formiddag skriver rederiet at det i tillegg er gjort noe skade på skipets inventar.

- Nigeria er høyrisiko
Rederiet omtaler Nigeria og farvannet utenfor som høyrisiko og betaler ekstra krigsforsikring på båten nettopp fordi slikt kan skje. Ifølge Bratholmen har et annet skip fra rederiet også blitt bordet det siste året - men da i Singapore-stredet.

- Det er heldigvis ikke så ofte det skjer, da hadde vi ikke gått til disse landene i det hele tatt, sier Bratholmen.

Han forteller videre at det alltid vurderes å leie inn væpnede vaktstyrker i slike farvann, men han er usikker på om det ble gjort på «Spar Gemini» i dette tilfellet.

Rederiet vil i dag forsøke å komme i kontakt med kapteinen om bord, skaffe oversikt over hvor mye som er stjålet og kartlegge om teknisk utstyr på båten er skadet.

- Det skal stå bra til med de om bord, men det er klart de er preget av situasjonen, sier Bratholmen.

Får ikke svar
Hovedredningssentralen har forsøkt å få kontakt med myndighetene i Nigeria - uten å lykkes. Det samme har det internasjonale piratsenteret i Kuala Lumpur, som overtok koordineringen av situasjonen, gjort.

– Vi er usikre på hva som skjer nå. Det er ingen hjelp å få fra myndighetene i Nigeria, tror Åmlid.

«Spar Gemini» vil nå bevege seg til tryggere farvann, men ifølge rederiet vil de to bergensskipene utenfor Nigeria fortsette losseoppdraget de holdt på med da de ble kapret i natt. «Spar Gemini» har vært i Nigeria i 14 dager før nattens hendelse og kommer til å ligge der ut juni, etter planen.

Skipet ble bygget i 2007 og er på 53.000 dødvekttonn.

bt.no følger saken.