FINN BJØRN TØNDER

For hva søren gjør Hieronymus Scholeus' tegning av Bergen fra 1588, det første trykket av noen norsk by, på en vegg i J.W. Cappelens Antikvariat i Akersgaten i hovedstaden?

— Det kommer fra en privat samler og blir garantert solgt for 15.000 kroner. Slike trykk går alltid unna. Et tilsvarende fargetrykk fra Bergen gikk for 22.000 tidligere i år, sier antikvarbokhandler Kamilla Aslaksen til Bergens Tidende, før hun viser bekreftelsen på at trykket er det første over noen norsk by, opprinnelig trykket til et atlas for sjøfolk i 1588, og utgitt i tyske Köln. Trykket er senere tatt ut fra boken. Men det kan bevises at det ble trykket så tidlig som i 1588. Slike bøker ble trykket på latin, fransk og tysk. - At Bergen var med viser hvor viktig byen deres var på 1500-tallet, sier Aslaksen, med en svak undertone om at det er ikke byen mellom fjellene lenger.

Peder Chr. Asbjørnsen

I 1848 mente i alle fall eventyrsamleren Peder Chr. Asbjørnsen at Bergen var blant de viktigste av Norges «Kjöbstæder». Det skriver han vakkert om i boken «Norge fremstillet i tegninger» av 1848. Antikvarbokhandleren i Akersgaten sitter på 2. utgaven fra 1855, og viser oss et bergensbilde selv de uten skarre R må like. Og morsomt er det å lese at salige Asbjørnsen først trodde at Sandviken var Bergen, der han kom seilende inn «fra det vestre Indlöb söndenfor Asköen» rundt 1845.

Bergensbilder i Leeds

Men antikvarbokhandleren tar oss med fremover i tid, til da fotografiet var blitt oppfunnet rundt 20 år etter Asbjørnsens bergenstur. Og bildene hun har i et album, begått av kjente størrelser som Knud Knudsen, Axel Lindahl og M. Selmer, viser også byen Asbjørnsen omtaler som «hvor alt vidner om Kraft, Rigdom og Rörelse». Men albumet kommer slett ikke fra Bergen. Ikke fra noen annen norsk by heller. Det står nemlig svart på hvitt at albumet tilhører Leeds folkebibliotek i England. Kanskje var utlånet av bergensbildene, og andre bilder fra andre norske landskap, så formidable at noen stjal det til slutt? For å nyte det i fred lenge? Uansett havnet det på en antikvitetsmesse et annet sted i England. Og ble gjenkjøpt til Norge av Cappelens antikvariat.

Det ble også et annet fotoalbum, innbundet det også, med landskapsfotografier fra Vestlandet. Mye Bergen, men også Vossevangen, Gudvangen, Nærødal og Låtefoss. Albumet med bilder fra de kjente fotografene går for 4000 kroner. De bildene har du imidlertid kanskje sett før. Det andre albumet inneholder amatørfotografier du neppe har sett, og neppe vil finne i bergenske arkiver. Prisen er 2500 kroner.

Hvorfor bibliotek?

— Men hvorfor havnet bergensbilder i album på et bibliotek i Leeds på 1800-tallet?

Kamilla Aslaksen kan ikke svare. Det står derfor oss bergensere fritt til å tenke vårt. Også om strilene og andre i bunad det er bilder av. - Kanskje var albumene en gave til bibliotek i England? En slags turist-PR for det fineste i Norge? Tenker antikvarbokhandleren høyt. Og får umiddelbart støtte fra andre siden av Langfjella.

BERGEN: Dette bildet av fisketorget i Bergen tok den svenske fotografen Axel Lindahl (1841-1906) i 1880. Bildet ble nylig funnet i et innbundet album i England. Og selges nå i Oslo.