Halds kokkekunster var bare en av flere norske og bergenske fremstøt i hjertet av Roma. Dagen før hadde 1500 mennesker besøkt åpningen av en utstilling av Edvard Munchs arbeider. I går var det mediene som skulle sjarmeres av Munch, mat, Bergen og Oslo. Begge byenes ordførere, utenrikstjenesten og Bergen Reiselivslag stilte opp. Og som en finale, Bergen Filharmoniske Orkester i Parco Della Musica.

Forene kreftene

— Det er viktig at vi spiller på hele registeret. Men det er åpenbart at kombinasjonen kultur og spennende mat trekker folk her i Italia. Og for å selge Norge og Bergen som reisemål, tror jeg det er helt riktig å samle de gode kreftene og bruke flere uttrykk, sier markedssjef Tobby Sander Tomassen i Bergen Reiselivslag. Hun var overveldet over at så mange som 70 av journalistene i den italienske hovedstaden kom på arrangementet. Det var så godt som alle inviterte.

Så kunne hun da også notere seg at flere av de større mediene i Roma var klare for bergensvisitt. Blant annet skal den statlige kringkastingen RAI sende to halvtimes reiselivsprogram fra Norge i beste sendetid i løpet av våren. De skal blant annet besøke Bergen, Lofoten og Oslo. Ikke minst ble RAI-folkene overbevist da de fikk sett reiselivslagets nye kortfilm om Bergen.

Ann Ollestad i Utenriksdepartementet pekte også på at Edvard Munchs posisjon internasjonalt er større enn de fleste nordmenn er klar over. Hun mener at både Munch og Ibsen er fantastiske selgere av Norge.

— Tyveriene av malerier får store oppslag i norske medier, men ellers er det temmelig stille. I utlandet har Munchs kunst en sterk posisjon som vi kan dra mye nytte av. Norge er mye mer enn natur og bunader. Det er viktig for oss å vise at vi har mye mer å by på, sier hun.

Vestlandets åpne armer

Ordfører Herman Friele lente seg til tidsskriftet National Geographic da han beskrev norske fjorder som verdens flotteste reisemål. Og Bergen er «La Porta dei Fiordi Norvegesi» understreket han. Han la heller ikke skjul på at østlendingen Henrik Ibsen lærte seg teater-håndverket i Bergen og at byen er fødestedet til Edvard Grieg.

— Bergen har mye å by på for musikkinteresserte også i vår tid, spesielt i april og mai med en rekke flotte konserter. Og byen har musikere som Kings of Convenience, Røyksopp og Sondre Lerche. Og Bergen er hovedstaden for black metal-musikk, en musikkform nokså langt fra det jeg håper dere alle kommer for å høre i kveld, vårt fremragende filharmoniske orkester, sa Friele.

Kanskje ble italienerne noe skeptiske da han påsto at Vestlandet og Bergen helt siden vikingtiden hadde strukket hånden ut mot verden. Det var nok lettere å tro ham da han sa at regionen alltid hadde tatt imot besøkende med åpne armer og entusiasme.

Veldig gøy

Og mens ordførere talte og de fremmøtte nøt en hvitvin i vårsolen og den praktfulle utsikten mot det historiske Roma, la Fredrik Hald siste hånd på sitt verk. Maten.

— Jeg har laget en buffé som skal være både norsk og italiensk. Det er mange hensyn å ta. Arrangørene vil vise frem norske tradisjoner, Eksportutvalget for fisk vil ha sine råvarer best mulig presentert. Italienerne skal sette pris på maten, og kokken vil jo gjerne sette sitt stempel på det som presenteres. Men det har gått greit. Sammen med en av de italienske kokkene her har jeg laget 20 forskjellige retter, noe basert på norske tradisjoner, noe basert på klippfisk som er velkjent her. Og litt har jeg gjort ferdig hjemme.

— Hvordan er det å jobbe med kokker fra et annet land?

— Det var jo mye nytt for italienerne. Og hver gang jeg lager mat i utlandet blir de overrasket over hvor utrolig gode råvarer vi har i Norge. For meg er det veldig gøy å få være med på å markedsføre Norge og de flotte produktene vi har på denne måten. Ellers er det jo alltid litt spennende å se hvordan kolleger tar imot meg når jeg kommer inn på deres enemerker og skal bestemme. De jeg har møtt her er utrolig hyggelige, seriøse, interesserte og hardt arbeidende. Da er det ekstra stas å kunne viser frem det vi har å by på.