De tre ble fengslet bak lukkede dører onsdag og torsdag denne uken. Det var Bergensavisen som først meldte om saken. Lørdag formiddag bekreftet politiadvokat Ole Bjørn Mevatne at en bystyrerepresentant og to forretningsmenn fra Åsane er varetektsfengslet og siktet i saken.

Politikeren er siktet for brudd på Straffeloven paragraf 276 a og b, som omhandler grov korrupsjon. Det samme er de to forretningsmennene fra Åsane. Strafferammen er på ti år.

Rett på glattcelle

Det var fredag 4. oktober bystyrepolitikeren ble kontaktet av politiet og bedt om å stille i avhør. Med seg hadde han advokat Rolf Knudsen. Ifølge advokaten pågikk avhørene utover ettermiddagen, og det var første gang politikeren fikk vite om anklagene. Han var på ny hos politiet påfølgende mandag med forsvareren. Etter avhøret ble han pågrepet og satt i glattcelle på politihuset over natten. Senere ble han overført til celle i Bergen fengsel.

— Saken var selvfølgelig et sjokk for ham og kom overraskende. Han tar beskyldningene svært tungt, sier Knudsen.

Det påståtte lovbruddet skriver seg fra 2012. Etter det BT forstår, arbeider politiet ut fra en teori om at forretningsmennene da skal ha betalt penger for å oppnå fordeler. Politiadvokat Mevatne ønsker ikke å si noe om hvor store summer det skal være snakk om.

Bystyrepolitikerens forsvarer har registrert at politiet mener det i fjor ble overført et pengebeløp til mannen eller selskaper han er involvert i.

— Min klient har gitt grundige forklaringer og er innstilt på å samarbeide slik at politiet kan komme til bunns i denne saken. Stridens kjerne er om pengeoverføringer har funnet sted og hvorfor pengene eventuelt er overført, sier Knudsen.

Isolasjon

Politiet har tatt beslag i elektronisk utstyr og telefoner. De tre er varetektsfengslet i fire uker, de to første med brev- og besøksforbud.

Ifølge BA varslet kommunen politiet om saken for tre uker siden.

— Et rykte kom oss for øret, som vi umiddelbart gikk til politiet med og ba dem etterforske, sier kommunaldirektør Robert Rastad til BA.

— De tre ble pågrepet denne uken og ble varetektsfengslet i fire uker med full isolasjon i de to første, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne til BT.

- Hva kan du si om pengetransaksjonene?

— Vi vet at det har gått både penger og fakturaer mellom de siktede, uten at jeg ønsker å gå mer i detalj. Fakturaene og betalingene ble brukt som dokumentasjon i fengslingsmøtene, svarer Mevatne.

- Vil samarbeide

Onsdag ble bystyrepolitikeren varetektsfengslet, mens forretningsmennene ble fengslet dagen etter. Fengslingene var unntatt offentlighet og gikk bak lukkede dører. Det ble heller ikke opplyst til pressen om fengslingene, slik det vanligvis gjøres.

— Han nekter straffeskyld og vil samarbeide med politiet. Fra vår side er det ønskelig at de faktiske forhold avklares så raskt som mulig. Saken er en stor belastning for ham, sier Rolf Knudsen.

Han ønsker å si minst mulig ettersom saken er i en innledende fase.

— Vi har ennå ikke tatt stilling til om vi skal anke tingrettens kjennelse om varetektsfengsling. Utover det kan jeg ikke kommentere noe, sier han.

Oppfordrer til varsomhet

Einar Drægebø er forsvarer for den ene forretningsmannen. Han er ordknapp.

— Jeg kan bekrefte at han er varetektsfengslet. Vi har anket kjennelsen til lagmannsretten. Utover det kan jeg ikke uttale meg om saken, men jeg vil minne om at mediene har en særskilt plikt til å vise varsomhet. Det er svært tidlig i prosessen, sier Drægebø til BT.

Politiet har hatt fire etterforskere på saken som ledet til pågripelse.

— Pågripelsene skjedde uten dramatikk. Jeg er ikke på kontoret nå, men noen av dem ble nok siktet og pågrepet etter at de var i avhør hos oss, sier Mevatne.

Politiet har avhørt flere personer i saken, men vil ikke si hvor mange.

— Vi vil fortsette arbeidet til uken, sier Mevatne.

Ordføreren ikke orientert

Byrådsleder Monica Mæland er orientert om saken, ifølge BA. BT var lørdag i kontakt med ordfører Trude Drevland.

— Jeg har lest det i media, men jeg har ikke fått noen orientering. Det synes jeg er litt merkelig, men jeg forventer å bli orientert av politiet i løpet av helgen. Da kan jeg eventuelt kommentere dette på mandag, sier ordføreren.

- Så du visste ingenting før du så det i media?

— Jeg var ikke orientert. Mer vil jeg ikke si.

Advokat Svein Aage Valen er forsvarer for den andre forretningsmannen. BT har ikke oppnådd kontakt med ham, men også han anket tingrettens beslutning om varetektsfengsling.