Føler du deg litt utrygg på by'n i helgene? Du blir trolig ikke beroliget av å lese dette:

Natt til søndag stilte kun ni tjenestemenn på vakt for å patruljere sentrumsgatene. Folk som kom for å be om hjelp, møtte stengte dører. Betjenter var øyenvitner til grov vold, men hadde ikke tid til å gripe inn.

— Uforsvarlig, mener de få politifolkene som var på jobb.

Låst dør, åpen garasjeport

Få dager etter at Politiets Fellesforbund manet medlemmene til kamp for å risikotillegg, ble bergenspolitiet rammet av sykdom. Natt til søndag meldte 15 tjenestemennene seg syke. Ledelsen beordret fire betjenter fra kveldslaget til å jobbe overtid, men måtte likevel gå med en sterkt redusert vaktstyrke. Det skapte store problemer:

  • Da garasjeporten brøt sammen, måtte vektere fra Securitas hyres inn for å holde vakt. I flere timer sto porten til politiarresten åpen og ubevoktet. For å forhindre at noen stakk av med bilene deres, samlet en politimann inn alle nøklene.
  • Politiet har døgnåpen sentralvakt. Her kan publikum henvende seg hvis de trenger hjelp eller har vært utsatt for kriminalitet. I løpet av søndagsnatten ble vakthavende tjenestemann syk, og noen vikar fantes ikke. Dermed ble døren låst.

— Den var stengt mesteparten av natten fordi vi ikke klarte å skaffe mannskaper. Folk måtte kontakte oss på andre måter, sier politioverbetjent Agnar Berland.

Etter det Bergens Tidende erfarer, hang en lapp med nødnummeret på døren.

Slått ned bak politibil

Da storbrannen brøt ut i Skuteviken, hadde politifolkene allerede snudd ryggen til en rekke situasjoner de normalt ville grepet inn i.

  • Operativ uteleder (politimannen som koordinerer arbeidet på gaten, red, anm.) kjørte alene for å pågripe to bråkmakere ved Kvarteret. Mens han var opptatt med dette, ble en kvinne slått ned bak politibilen. Han grep ikke inn.
  • Betjentene som rykket ut for å stanse et pågående innbrudd i fritidsbåter i Kjøkkelvik, rakk ikke å komme frem før de fikk beskjed om å snu. I samme tidsrom ble politiet varslet om en savnet person på Askøy. Heller ikke denne saken ble prioritert.
  • Ved Torgallmenningen var køene av mulige piratdrosjer så lange at de hindret annen trafikk, men politiet skrev likevel ikke ut én eneste anmeldelse.

Været var fint natt til søndag. Ifølge politiet drakk mange alkohol helt åpenlyst i gatene. Noen oppførte seg svært aggressivt. Selv om politiet kjørte forbi, hadde de ikke tid til roe gemyttene.

Lang venteliste

Noen av de sykmeldte politibetjentene skulle hatt vakt i andre deler av politidistriktet. De få sentrumsenhetene måtte derfor også ta ansvar for blant annet Arna, Osterøy, Os og Fana.

Da natten var over, hadde operasjonssentralen lagt nær 40 saker på vent grunnet kapasitetsproblemer. Cirka en fjerdedel var meldinger om ordensforstyrrelser og slagsmål. Da hadde man ikke talt med alle hendelsene betjentene selv hadde observert, men ikke grepet inn i.

Bergens Tidende kjenner til at ledelsen ved Hordaland politidistrikt både skriftlig og muntlig er informert om at bemanningen natt til søndag var uforsvarlig. Tjenestemennene som var i sentrum har gitt uttrykk for at deres fokus ikke var å løse oppdragene, men å unngå å bli skadet på jobb.

Er du engstelig for politibemanningen? Si din mening!

Fredrik Bjerknes