Bakke har dermed mindre støtte enn både Høyres Trude Drevland og Aps Marte Mjøs Persen. Kun 18 prosent mener at ordførerkjedet bør henge rundt Bakkes hals i fire nye år.

Det viser en meningsmåling som Respons Analyse har gjennomført for BT.

— Jeg har et veldig avslappet forhold til dette. Ved forrige valg var jeg ikke en gang med på ordførermålingene, så det er uansett et fremskritt, sier Bakke.

Han mener at verdien av slike målinger er begrenset.

— Dette er nok mest underholdning for dere i media. Det som avgjør ordførerspørsmålet er valgresultatet og forhandlingene i etterkant, sier Bakke.

- Er ingen Friele

Bakke har tilsynelatende ikke fått noen drahjelp av at han er byens ordfører.

— Gunnar Bakke er ingen Herman Friele, på godt og vondt. Bakke har vel inntatt en mer tradisjonell ordførerrolle. Da får han heller ingen borgermestereffekt, sier valgforsker Terje Knutsen ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen.

Han sier at det er et kjent fenomen i valgforskningen at de som sitter med makten har lettere for å bli gjenvalgt.

— Fra amerikansk politikk vet vi at det er lettere for en sittende president å bli gjenvalgt, sier Knutsen.

Han påpeker likevel at det ikke er noe direktevalg på ordfører i Bergen.

  • Og de to største partiene i byen har vært Høyre og Ap. Det kan en nok også se igjen på ordførermålingen, mener Knutsen.

Og det er Trude Drevland fra nettopp Høyre som har størst støtte blant bergenserne.

- Et ansikt utad

30 prosent mener at byens nåværende varaordfører bør rykke opp.

— Jeg takker for tilliten, men jeg har vært gjennom så mange valgkamper at jeg tar dette veldig rolig, sier Drevland.

Hun synes likevel det er hyggelig at flest bergenserne ønsker henne som ordfører.

  • Kanskje er dette et bilde på bergensernes raushet. Selv om jeg har bodd 30 år i denne byen, så skarrer jeg fortsatt ikke på r-ene, sier Drevland.

Hun ser også at hun representerer et parti som har høy oppslutning i byen, og at det kan ha noe å si for støtten hun får.

Drevland påpeker også at ordføreren i Bergen har en ganske annen rolle enn ordførerne ellers i Hordaland.

  • Byrådslederen og byrådene har ansvaret for å gjennomføre politikken, mens ordføreren skal være byens ansikt utad og lede bystyret, sier Drevland.

- Få som kjenner meg

Marte Mjøs Persen følger like bak Drevland i popularitet. Bystyrepolitikeren som ved forrige valg ble innvalgt for Rødt, er Arbeiderpartiets ordførerkandidat til høstens valg. 25 prosent av bergenserne mener hun bør bli byens fremste folkevalgte.

Mjøs Persen synes målingen er svært oppløftende.

  • Jeg er nettopp nominert og det er svært få bergensere som kjenner meg. Derfor var dette svært overraskende, men også svært hyggelig, sier Mjøs Persen.

Hun understreker at hun nok er en litt annen ordførerkandidat enn de som vanligvis har vært byens fremste folkevalgte.

  • Jeg er relativt ung, er kvinne og har nok også en annen bakgrunn enn mange av dem som har hatt en slik rolle før, sier Mjøs Persen.

Hun synes BT-målingen lover godt for valgkampen de skal inn i.

  • Selvsagt er det politikken som skal være avgjørende, men jeg håper også at velgerne skal bli bedre kjent med meg i løpet av valgkampen, sier Mjøs Persen.

- Litt mer rocka

Valgforsker Terje Knutsen understreker at ordføreren i Bergen ikke har en så sentral og synlig rolle som i en kommune med formannskapsmodell.

  • I andre kommuner er ordføreren den mest innflytelsesrike og sentrale politikeren. I Bergen er byrådslederen byens viktigste politiker, sier Knutsen.

Han mener at det gjør det vanskeligere for en ordfører å bli populær.

  • Skal han eller hun bli mer enn en seremonimester og snorklipper, må ordføreren være litt mer rocka for å bli synlig. Det var jo nettopp det Herman Friele klarte i sin periode som ordfører.

Synes du Gunnar Bakke bør beholde ordførerklubben etter valget neste år? Si din mening her: