SILJE VESTVIK

— Velkommen! Vi ses for 1000 år siden! roper de tre skuespillerne i middelalderkapper, før de blir borte bak de gamle tredørene i sjøboden. Og så forsvinner lyset. Åttendeklassingene på de lange trebenkene fniser og ler og flirer i tussmørket.

— Hysj! fnyser en lærer sint. En lyskjegle avbryter ham, og plutselig er Gyda, Harald Hårfagres vakre kone, der. Ungdomsskoleelevene blir helt stille, og sånn sitter de, helt til den hektiske teatertimen i MTV-fart er over. På 60 minutter gjennomgår de tre skuespillerne 1000 år med bergens- og norgeshistorie, fra Norge blir ett rike til Christian Michelsens og unionsoppløsningen.

— Det var kjempegøy! sier elevene fra 8b på Blokkhaugen skole.

— De laget et veldig godt oppsett for oss, med masse humor samtidig som vi lærte litt historie, smiler åttendeklassingene - fornøyd med å ha lagt klasserommet bak seg for dagen.

Inviterer til å bli brukt

For to år siden kunne ikke den gamle sjøboden huset noe teaterstykke. Men så tok Roger Iversen og Damsgård Kulturhistoriske forening på seg å restaurere bygget, og siden september har Dukkenikkerne fått låne lokalet, som eies av Havnevesenet, til skoleforestillinger.

Heller ikke etter at den er ferdig om to og et halvt år med restaurert tak, kledning og steinsatt kanal ned til sjøen, skal den gamle sjøboden bli en lukket museumsbygning. Havnevesenet skal bruke bygget til møter og representasjon, og får sin egen museumsavdeling med gamle dykkerdrakter og andre effekter fra sjøen. Planen er fortsatt å låne plass til kulturelle arrangementer. Litt for å profilere Havnevesenet og Nøsteboden ute blant folk, men mest fordi det er gøy.

— Det er fantastisk kjekt at teatergrupper, skolebarn og andre kan benytte Nøsteboden. Å ikke åpne for annen virksomhet hadde vært helt galt. Bygget er sjelfullt innvendig, og inviterer til å bli brukt. Boden er solid og tåler det godt, sier Kjell Aga, forvaltningssjef i Bergen og omland Havnevesen.

En tradisjonsbærende gave

Aga er strålende fornøyd med samarbeidet med Roger Iversen.

— For Havnevesenet har han vært en gave. Både antikvariske myndigheter og våre håndverkere er imponert over den høye faglige kvaliteten i restaureringen, forteller han.

Nøsteboden gir også hele det opprustede havneområdet et historisk perspektiv, synes forvaltningssjefen.

— Det er en fantastisk kontrast mellom det nye og moderne hurtigrutebygget der vi har kontorer nå, og denne tradisjonsbæreren, smiler han.

— Samtidig er det veldig gøy å kunne gi noe tilbake, når vi nå har fått denne gaven som Nøsteboden er.