Ved bilverkstedet til BIR Transport i Møllendalsveien står mørkegrønne bossbiler på rekke og rad. Tre av dem har nylig passert åtte og ti år, og har dermed hatt sin siste arbeidsdag for BIR. Men bossbilenes liv er ikke over, nå skal de kjøre hele veien til Bosnia for å gjøre nytte for seg.

— I dag kjører vi rundt med tre biler. De to nyeste er en 92-modell og en 98-modell donert fra Østerrike og Nederland. Den eldste er en Mercedes som vi selv kjøpte i 1982, forteller Ahmet Hondo.

600.000 kilometer

Han er renovatør i byen Konjic, og har jobbet med renovasjon siden 1988.

— Vi vet ikke hvor mye Mercedesen har kjørt, kanskje 600.000 kilometer? Kilometertelleren har i alle fall sluttet å virke for lenge siden, sier han.

Hondo er veldig glad for å få tre biler fra Bergen.

— Det gjør alt mye lettere for oss. Nå slipper vi å bruke så mye tid på å reparere biler, sier Hondo.

Fotograferer turen

De siste dagene har Hondo og Sakib Sultanic fått opplæring i hvordan BIR-bilene virker. Adnan Idriz er med for å kjøre den tredje bilen, og hans bror Denan fungerer som tolk. I dag går ferden tilbake til hjemlandet via danskebåten til Hirtshals, og så videre på hjul gjennom Europa. Med seg på reisen har de fått hvert sitt engangskamera som skal dokumentere BIR-bilenes ferd til Bosnia.

Bakgrunnen for at bossbilene ikke lenger skal brukes i Norge, er at det ikke er lønnsomt å vedlikeholde dem i mange år.

— Våre biler brukes imellom syv og ti år. Etter det begynner vedlikeholdskostnadene å stige betraktelig. I Bosnia er regnestykket et ganske annet. Her er det få ressurser til å kjøpe nytt, men lave kostnader for å vedlikeholde utstyr, sier forvaltnings- og utviklingssjef i BIR, Toralf Igesund.

Vennskapskommune

Han er glad for at bilene nå kan komme til nytte lenger sør i Europa.

— BIR har i noen år hjulpet Sund kommune som har en vennskapskommune i Bosnia-Hercegovina. Her har vi stilt opp med rådgiving i avfallsspørsmål. Høsten 2012 ble det bestemt at tre utrangerte bossbiler skulle gis til Sunds vennskapskommune Konjic og nabobyen Mostar, forteller Igesund.

Forvaltningssjefen besøkte selv byene i 2008 for å undersøke hvordan det sto til med bosset.

Deponi raste i elven

— Avfallshåndteringen var veldig lite tilfredsstillende. I Konjic lå det aktive deponiet i en avkjørsel fra en hårnålssving i en bratt bakke. Her ble avfallet dumpet og rant nedover skråningen. For et par år siden, under en kraftig periode med regn, raste deponiet ut og seilte ned i elven. Da ble deponiet stengt, forteller han.

BIR har de siste årene hatt besøk av delegasjoner fra Bosnia som har sett på hvordan avfallshåndtering løses her. Nå er det satt i gang et prosjekt som skal bygge et sorteringsanlegg.

Neste uke reiser forvaltningssjefen til Bosnia for å sjekke at bilene er kommet vel frem. Han skal også hjelpe bosnierne med en klima- og energiplan.

— Konjic ligger rett ved elven, og innbyggerne er veldig stolte av byen. Nå jobbes det mye for at den skal bli fin og ren både for turister og de som bor der, sier han.

KLAR FOR HJEMTUR: Her er de tre BIR-bilene som Adnan Idriz (fra v.), Ahmet Hondo og Sakib Sultanic kjører nedover til Bosnia i dag.
FRA 1980-TALLET: Renovasjonsetaten i Konjic har bl.a. kjøretøy fra 1980-tallet, noen er gaver fra Østerrike. Ahmet Hondo (til v.) og kollegene reparerer her en bossbil på «verkstedet». Foto: BIR