— Det var mer presist i Dar-es-Salaam, i Tanzania, sier Gunnar Martinsen, eksilbergenser som vi nådde telefonisk like før han skulle fly til sin nåværende bopel i hovedstaden.

— Ja, men ??

— Det var UD og Norad som hadde et arrangement der. Vi var ikke sikker på om det var u-hjelp eller kulturutveksling ? men bestemte oss for det siste.

— Ja, men ??

— Det var visst egentlig et fire dagers arrangement for de nordiske ambassadene, gode greier med Ministry of culture and science eller noe sånt. Og vi skulle servere bergensk fiskesuppe dag to, men den ble så populær at vi bare måtte fortsette å koke. 100 liter til sammen. Og den fikk magiske proporsjoner. Den hjalp mot alt, fra tannpine til flate bilbatterier.

— Jo, men ?

— Hva er det viktigste for en bergensk fiskesuppe?

— Pale?

— Riktig. Tror du de har pale i Tanzania?

— Nei ?

— Riktig. Men vi døpte om barracuda for anledningen, og det gikk utmerket.

— Bergen i verden ??

— Det har vi patentert. Vi har hatt et par arrangementer på Smuget og hatt kontakt med Bergen Reiselivslag, og dette kan utvides, vet du. Desperat prøver journalisten å få hode og fot på historien:

— Vi burde kanskje vite det, men er du i reklamebransjen eller noe sånt ? Når du ikke lager fiskesuppe?

— Jeg arbeider som sykepleier. Og så har jeg nettopp giftet meg med en annen bergenser, Kjersti Elvik.

Turistsjef Ole Warberg hjelper oss med litt mer «hode og fot» på historien. Martinsen har lånt rekvisitter fra Reiselivslaget til sine Bergen i verden-arrangementer, og Reiselivslaget har planer om et samarbeid med ham i april/mai neste år. Søknad om å få plass i Studenterlunden er allerede sendt Oslo kommune, og tanken er å presentere Bergens næringsliv på dagtid og bergensk kultur om aftenen. De trenger å bli litt opplyst der borte. Vi går ut fra at det også skal serveres fiskesuppe. Telefonen ringer. Gunnar Martinsen er ennå ikke i luften.

— En saksopplysning som kan være rimelig å ta med i denne sammenhengen: Jeg er utdannet kokk. Og vårt uttalte mål er nå å servere fiskesuppe for fred 17. mai i Bagdad. Han mener det.

Godt at det fortsatt finnes kreativt gale bergensere.