Da «Stella Polaris» ble til salgs igjen i Japan i sommer, meldte fem interessenter fra Bergen seg. Men da det ble klart at det 126 meter lange skipet ikke kan ligge i Vågen, trakk de seg en etter en.

Frem til i går var en av investorene fremdeles interessert, men nå har også han meldt pass.

— Jeg er oppgitt over at det skal være så vanskelig å få samlet nok kapital til å få båten hit, sier Ole Friele jr., en av pådriverne for å få det gamle BDS-skipet fra 1926 hjem igjen til Bergen.

Investoren, som ønsker å være anonym, er mest skuffet over at næringslivet i Bergen ikke har kommet mer på banen.

— Han ønsker seg et stort spleiselag blant næringslivet i Bergen, forteller Friele jr.

Skuffet ambassadør

Den norske ambassadøren i Japan, Åge Grutle, synes det er trist at næringslivet i Bergen ikke viser større interesse for å få «Stella Polaris» til Bergen.

— Jeg er ingen ekspert, men forstår at dette er en kulturskatt både i forhold til skipet i seg selv, og i forhold til kunsten om bord, sier Grutle.

Han er overrasket over at den store entusiasmen fra pengesterke nordmenn er borte.

Nå tror han tiden er i ferd med å renne ut for Norge sin del.

Totalpris på 30 millioner

De som for øyeblikket er på banen, er et dansk firma og skraphandlere fra Kina. Den store skrekken for ildsjelene er at sistnevnte skal kjøpe skipet. Da kan hun i verste tilfelle bli hogget opp.

Den totale prisen for kjøp, slep og restaurering er i dag estimert til 30 millioner kroner. En av årsakene til at den siste investoren i Bergen trakk seg, er frykten for at prislappen skal bli høyere.

«Stella» går ikke for egen maskin, og har de siste 35 årene fungert som hotell- og restaurantskip i Japan. Det var dette formålet interessentene så for seg her i byen også. Skal skipet kunne gå for egen maskin igjen, vil dette koste mellom 150 og 200 millioner kroner.

SPIKER I KINA? Den siste av de fem investorene i Bergen som meldte sin interesse for kjøp av «Stella Polaris» i sommer, meldte i går pass. Nå er det kun en danske og kinesiske skraphandlere som fremdeles er interessert. Den norske ambassadøren i Japan er skuffet over at næringslivet i Bergen ikke gjør mer for å få skipet hit.

ARKIVFOTO