Hop skole er nemlig en av to stjerneskoler i Bergen.

– Kanskje vi bare er smartere? Eller at vi har lært mer på barneskolen, gjetter Ine Stensvoll. Hun har nettopp ferdig med juletentamen i matematikk.

Er du god i matematikk? Prøv deg på tentamensoppgavene her, og diskuter tentamen!

Trolig har Ine gjort det bra. Hun går i 8.-klasse på Hop, byens beste skole i regning, i følge resultatene fra de nasjonale prøvene.

De ble kjent tidligere denne uken. Selv om Bergen er kommunen som gjør det best i Hordaland, ligger byens elever bak Oslo, Trondheim og Stavanger.

Særlig er distansen mellom Bergen og de andre byene stor i regning.

Deler æren

Sammen med Hop er Nattland skole den andre skolen som gjør det bra i kommunen. De gjør det generelt bra i alle fag – men særlig i regning, i følge tallene som Bergen kommune sitter på.

Se hvordan din kommune gjorde det her

Fungerende rektor Sidsel Hansen er rask til å fordele æren også til barneskolene elevene kom fra.

– Det er resultatene derfra vi ser nå, sier Hansen.

Uansett er Hop skole ettertraktet blant skoleelevene. Skolen har i dag en klasse ekstra i tillegg til de som geografisk sett hører til skolen. Hansen tror skolemiljøet på Hop gjør sitt.

– Jeg vil påstå at vi har et godt fellesskap. Vi har konkrete læringsmål for hver arbeidsplan som blir laget, sier Hansen.

Konferansetimen har også fått nytt innhold, der mål for hver enkelt elev skal bli satt sammen med læreren og foreldrene.

Paradisisk

Elevene selv mener de har merket økt arbeidspress på den nye ungdomsskolen.

– Det er litt annerledes. Vi får mer lekser. Og vi har lært å konstruere trekanter og vinkler, sier Christine Bjelland Jensen, også hun elev i 8. klasse, i en pause fra mattetentamen.

Elevene mener å se litt forskjeller fra hvilken barneskole de kommer fra.

– De som gikk på barneskolen på Paradis skole er flinkere i engelsk enn oss andre. De er flinkere muntlig, og er mindre flaue når de skal snakke engelsk, sier Ine Stensvoll. Skolen gjør det også godt i norsk og engelsk leseforståelse. Men nøyaktig hvor godt, vil ikke Bergen kommune ut med. Kommunen offentliggjør ikke resultatene for enkeltskolene. Det frustrerer fungerende rektor Hansen.

– Det blir vanskelig å forholde seg til resultatene når vi bare vet snittet for hele Bergen. Det gjør det vanskeligere å se at vi jobber, sier Hansen.

Privilegerte

Fremtiden ser lys ut for Hop skole. Som en av tre ungdomsskoler i Bergen er Hop med på et matematikkprosjekt som går over flere år. I en del av undervisningen skal elevene plasseres i grupper for å få en mer tilpasset undervisning.

Skolelærerne ser at den sosiale og økonomiske bakgrunnen til barna gjør skolen privilegert.

– En ting er at de kan få hjelp hjemme. Men kanskje er det like viktig med de andre rammene rundt, enkle ting som at barna får nok søvn og riktig ernæring, sier Nils Kristian Skiple, realfaglærer ved skolen.

Valde, Vegar