— Vi begynner nå å se en klar tendens til at flere og flere velger å reise via Oslo til Egypt og Thailand. Dette gjelder både voksne og barnefamilier. Denne vinteren tror vi at særlig Egypt blir en stor vinner, sier informasjonssjef Anette Rodahl Maltun i Berg-Hansen til Bergens Tidende.

Det går ingen direkte fly fra Bergen verken til Thailand, Egypt eller andre eksotiske reisemål i kommende vintersesong. Apollo valgte å kutte sitt direktefly fra Flesland i fjor på grunn av sarsepidemien. Derfor må bergensere reise via Oslo, dersom de skal ha alternativer til Kanariøyene når vinterferien i Syden skal spikres.

Vær kjapp

Reisebyråkjeden Bergen-Hansen selger Sydenferie for både Saga Solreiser, Apollo og Star Tour. Hun mener at reisetrendene i år er klare. Fortsatt drar et stort flertall til Kanariøyene. Men Egypt og Thailand seiler for alvor opp som alternativer også for reisende fra Bergen.

— Flere og flere ønsker mer eksotiske og spennende ferier. De fleste har vært på Kanariøyene, og ønsker derfor noe mer og annerledes. Egypt og Thailand er to land der det er lett å kombinere charterferie med nye og spennende opplevelser.

Rodahl Maltun legger til at man må være kjapp for å kunne sikre seg charterreise til de mer eksotiske reisemålene. Både jul og nyttår er nesten alle plasser solgt.

Neste sommer

Hun sier også at det nå er mye som tyder på at fritidstrafikken øker igjen etter et par år med nedgang. Lavere rente, bedre betalingsevne og prisfall på reiser er trolig de viktigste årsakene til dette. I tillegg til sol og varme, er det stor etterspørsel etter storbyferie. Paris, London og København ser ut til å bli høstens og vinterens største storbyslagere for bergenserne.

— Vi ser også at mange bergensere allerede planlegger neste års sommerferie. De siste årene har kundene gjerne bestilt tettere opp mot avreise, fordi de da venter gode tilbud. Nå ser vi en endring med færre restplasser, og at prisene er forholdsvis lave også når man bestiller lengre tid i forveien. Ved vårt reisebyrå i Åsane har vi eksempelvis hatt en økning på hele 90 prosent i forhåndssalget av Sydenreiser sommeren 2004, sier hun.