Det viser en meningsmåling som ble tatt opp i går.

En av to bergensere ønsker nemlig at de to toppolitikerne skal styre byen sammen. 53 prosent vil ha Friele som ordfører, mens like mange vil at Strøm— Erichsen skal fortsette som byrådsleder.

— Endelig scorer jeg høyere enn Herman Friele på en meningsmåling. Det var hyggelig. Dessuten er det tillitserklæring, sier en glad Strøm-Erichsen til BT.

Meningsmålingen er utført av Nye Fakta for Bergens Tidende. I alt er 513 bergensere blitt spurt om hvem de ønsker som ordfører, byrådsleder og hvilke partier som bør danne byråd sammen.

Nye Fakta stilte også spørsmål om hvem som burde være ordfører for vel en uke siden.

Svekket Friele

Den gang var det 64 prosent som ønsket at Friele skulle overta ordførerkjedet etter valget. Posisjonen hans er altså blitt svekket.

Holdningen til Strøm-Erichsen som ordfører, har ikke endret seg ved valget. For en uke side var det 15 prosent som ønsket henne som ordfører. Omtrent like mange gjør det i dag etter at de har hatt anledning til å si sin mening i stemmeurnen.

Den sittende ordføreren, Kristian Helland, Kristelig Folkeparti, har så vidt styrket sin posisjon.

Sist torsdag var det bare knappe 10 prosent som ville ha ham som ordfører. Nå er det er nesten 19 prosent som synes det er greiest at det ikke blir noe ordførerbytte i det hele tatt.

Det er bare noen ganske få som har de andre partienes ordførerkandidater som favoritter.

Torstein Dahle, Rød Valgallianse, peker seg likevel litt ut i denne gruppen. 7,2 prosent ønsker at han blir ordfører.

Flest ønsker dagens byråd

Kristelig Folkeparti har sagt nei til å sitte i byråd med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Meningsmålingen viser imidlertid at det er denne byrådskonstellasjon som har størst oppslutning blant bergenserne. 37 prosent ønsker at det sittende byråd skal fortsette. 29 prosent ønsker at Fremskrittspartiet, Høyre og KrF danner byråd sammen.

17 prosent av dem som har svart ønsker en storkoalisjon mellom Høyre, Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti og nesten like mange (16,6 prosent) vil at Høyre skal gå i byråd sammen med Venstre og Kristelig Folkeparti.

— Dette må jeg få lov å kalle en tillitserklæring. Det er en oppmuntring at så mange ønsker at det samme byrådet skal fortsette. Det må jo bety at det er mange som støtter de saken vi har arbeidet for og synes at vi har oppnådd resultater, sier Strøm Erichsen.

Ikke innbilsk

Hun synes også det er gledelig at hun så populær som byrådsleder selv etter fire år i posisjon.

— Jeg skal ikke bli innbilsk. Men jeg føler det må være et signal på at mange synes at jeg har gjort respektabel jobb.

De som svarte på spørsmålene ble også spurt om deres tillit til politikerne hadde endret seg etter seg etter valget.

60 prosent svarte at tilliten var uendret. 33 prosent følte at deres tillit til politikerne var svekket. Og bare seks prosent svarte at valget hadde styrket deres til tillit til politikerne.