— Besøket har vært svært godt i helgen, gjestene blide og forståelsesfulle. Jeg tror at dette kommer til å gå veldig bra, sier Frid Kuraas, personalsjef ved Maxime-huset og Zachariasbryggen.

— Og før luktet man ofte hoggorm når man kom hjem fra jobb. Nå er de ansatte kjempefornøyde med å slippe røyken, sier hun.

Kuraas er ikke den eneste optimisten, viser BTs ringerunde søndag ettermiddag. Utelivsbransjen er jevnt over fornøyd, en knapp uke etter at totalforbudet mot røyk på barer og restauranter ble innført.

- Forbausende bra

Helgens dragebåtfestival og a-ha-konsert bidro til høyt tempo og godt besøk på mange av skjenkestedene i sentrum.

— En usedvanlig bra helg, nesten uten tilløp til røyking. Overgangen har gått forbausende bra, sier daglig leder ved Scruffy Murphy, Morten Arnesen.

Men han har fått en ekstrajobb etter 1. juni - nemlig å passe ølglassene til dem som skal ut og røyke etter klokken 00.30.

— Da stenger uteserveringen, og folk har ikke lenger lov til å ta med glass ut. Etter min mening bør skjenkereglene utendørs og innendørs samordnes i perioden 1. mai-1. september. Det ville løst mange floker for oss, sier Arnesen.

Lukter ikke lenger

Også bartender Anthony Hill på English Pub mener at gjestene bør få lov til å ta glass med utendørs.

— Slik de gjør i Irland. Når gjestene kommer inn igjen, er de ikke alltid sikre på hvilket glass som tilhører dem.

— Hvordan har dere merket røykeloven?

— Nedgangen er mindre enn fryktet. Folk kommer litt seinere enn vanlig, og det blir det en del trafikk når folk skal ut og røyke. Men det er godt å kjenne at klærne ikke lukter askebeger etter jobb, sier han.

Også servitør Ragnhild Åse på Café Opera foretrekker røykfritt arbeidsmiljø.

— Det har vært himla travelt i helgen, og gått greit for seg. Det har vært mye mer behagelig å være på jobb.

Slipper å være røykepoliti

— Jeg trodde overgangen kom til å bli vanskelig, og at vi måtte leke røykepoliti i begynnelsen, sier Frode Rotevatn, dørvakt på Maxime i Bergen,.

— Men folk har respektert forbudet veldig. Hvis en og annen har glemt seg og tent en sigarett, legger de seg langflate, når vi påpeker at de må slukke den.

Den tradisjonsrike restauranten Holbergstuen har imidlertid merket at flere stamgjester er uteblitt etter 1. juni.

— Mange er forsvunnet, og vi har hatt færre drikkegjester enn vanlig. Av typen som sitter lenge, røyker og drikker. Men de kan jo komme tilbake. Det er for tidlig å si, sier daglig leder Helge Tuften.

— Det blir nok flest spisegjester i fremtiden. Jeg tror at de rene drikkestedene kommer til å merke røykeloven mest, mens uterestaurantene uten tvil får en kjempeoppgang.

«Unormalt rolig»

Også Naboen Pub & Restaurant og Wesselstuen har merket samme tendens: Flere spisegjester, færre som bare skal ta et glass og to.

På Henrik Øl og Vinstove har det vært en «unormalt rolig uke», opplyser bartender Snorre Rotbæk.

— Bare en gjest glemte seg bort, og tente en røyk. Men hun ble så overrasket over seg selv, at hun slukket sigaretten med en gang, forteller Rotbæk til BT.

— Gjestene går ut og røyker sammen, eller passer på ølen for andre som skal ut og røyke. Egentlig har jeg inntrykk av at folk synes det er litt morsomt med den nye loven.

RØYK UTE: Heretter må Aker Dajani (f.v.), Per Tore Bakketeig, Ella Dajani og alle andre gjester stå utenfor Enhjørningen, hvis de vil ha seg en røyk ... <br/>Foto: EIRIK BREKKE