— Dere bør kanskje holde dere fast, sier politibetjent Frode Myklebust idet han gir gass og setter kursen mot Skorpa. Støyen fra de kraftige propellene gjør at Myklebust og kollega Torgrim Flaten kommuniserer via hodetelefoner.

For tredje år på rad patruljerer politibåten «Kjølen» døgnet rundt fra Solund i nord til Stord i sør. I tillegg til å sjekke fart, promille og bruk av vester, har de i år også fokus på at alle båtførere under 30 år har skaffet seg båtførerbevis, etter at påbudet trådte i kraft 1. mai i år.

— Foreløpig ser det veldig bra ut. Av de vi har kontrollert, har de aller fleste skaffet seg kompetansen, sier Myklebust.

Faktisk er det bare én person som så langt er anmeldt for manglende bevis. Det kostet ham 5000 kroner. Politidirektoratet har foreløpig ikke oversikt over tallene for hele landet.

— Helt flott med kontroll

«Kjølen»-mannskapet sier at de i en startfase har nøyd seg med å gi advarsler i en del tilfeller.

— Noen forteller at de har tatt kurset, men at de ikke har fått tilsendt beviset ennå. Vi må stole på det i en startfase inntil vi får et fullgodt register hvor vi kan sjekke det, sier Myklebust.

Skydekket på himmelen har sprukket opp, og solen skinner over Byfjorden denne ettermiddagen. Etter flere regndager, ser det likevel ut til at båtfolket ikke riktig har våknet ennå.

Men under Sotrabrua kommer en rask daycruiser med kurs mot byen. Myklebust svinger mot den, mens Flaten gjør tegn til at den skal legge seg inntil politibåten.

Både far og sønn, Bjarne og Eirik Moldenes, sitter med vestene på seg i båten. Også båtførerbeviset er i skjønneste orden.

— Det tok jeg på skolen for mange år siden, forteller Moldenes.

Han er glad for at politiet kontrollerer at påbudet blir fulgt.

— Det vil alltid være mye rar oppførsel på sjøen, men det er bra at folk får informasjon om hvordan det bør være, sier han, før de kjører videre til Vågen for å kjøpe is.

Sent ute

Som bt.no tidligere har skrevet, var det lenge svært få som gadd å åpne læreboken. Faktisk gikk antallet som tok båtførerprøven ned, sammenlignet med året før.

— Dramatisk og bekymringsfullt, sa administrerende direktør Bernt Nilsen i Norsk Test AS, som utsteder bevisene, til BT i vinter.

Nå ser det ut til at båtfolket endelig har våknet.

— Mai og juni har vært veldig travle med en voldsom pågang. Det ble litt som vi fryktet, at folk ventet til det aller siste, sier Nilsen.

Hittil i år har 19.000 sikret seg førerbeviset, mot 15.000 i hele fjor.

— Det var en periode hvor vi lurte på hvor alle ble av. Nå har de plutselig kommet ned fra gjerdet, og det setter vi pris på, sier Bjørn Reppe, underdirektør i Sjøfartsdirektoratet.

På grunn av ferieavvikling er det flere kurssenter som nå holder stengt. Dermed kan det bli vanskelig for etternølerne å sikre seg prøven.

— Vi har 300 testsenter i landet, så det skal være mulig å finne et sted som kan ta imot deg. Men kanskje må man ringe flere steder før man kan komme til, sier Nilsen.

Følg skipstrafikken direkte!

65.000 gjenstår

Selv om nær 35.000 personer har sikret seg båtførerbeviset, er ikke Nilsen fornøyd. Da myndighetene vedtok påbudet, anslo de at 100.000 personer falt inn i gruppen som trengte å ta prøven. Dermed er det fremdeles 65.000 personer som gjenstår.

— Så lenge så mange ikke har tatt prøven, er jeg ikke beroliget, sier Nilsen.

Sjøfartsdirektoratet skulle også gjerne sett at flere sikret seg prøven.

— Men vi legger til grunn at folk ikke kjører båt ulovlig, sier Reppe.

Han tror at en del av de som tidligere pleide å føre båt bare én gang i året, nå dropper hele aktiviteten.

Reppe oppfordrer flest mulig til å ta kurs, uavhengig av om man må eller ikke.

— Vårt mål er ikke bare at flest mulig av de som har krav på seg, tar det, men også flest mulig av alle de andre. Alle bør kunne vikeplikt og andre trafikkregler til sjøs, samt kunne identifisere et skvalpeskjær, mener Reppe.

Har du skaffet deg båtførerbeviset før årets sesong? Diskutér saken her.