Hevder Mr. Twinings, 10. generasjon i en av verdens mest berømte tefamilier. Han nyter roen i byen mellom de syv fjell. Mens andre reiser til Bergen for å gjøre forretninger, reiser han hit for å slappe av. Det er tredje gang 41 år gamle Stephen B. Twinings besøker byen. Familien åpnet sin første butikk på 216 Strand i London for 299 år siden. I dag er Twinings et av verdens ledende temerker.

Solen stråler inn gjennom vinduet i Radisson SAS Bryggens øverste etasje. Tekjenneren nyter synet av Vågen. Flammene knitrer på peisen. Selv stressete avisfolk glemmer hverdagens kav når Twinings tilbyr nytrukket te. Vi velger en halv kopp apple/cinamon servert i vide hvite kopper og kjenner at teen smaker og varmer innvendig.

Utmerket teby

— Hvordan virker egentlig været inn på folks tevaner?

— Godt vær er nødvendig for at folk skal komme seg ut og kjøpe inn te. Dernest er litt grått og overskyet vær utmerket for at folk skal drikke mye te. Værmessig må vel Bergen således være en av verdens beste tebyer, mener Stephen B. Twinings, som også er orientert om klimaet i byen han besøker.

— Hvilke nye trender ser du når det gjelder te?

— Folk i den vestlige verden er blitt mer oppmerksom på helseverdien av det de drikker og spiser. Bedre utdannelse har dessuten skapt en bevissthet for bedre produkter. Trenden er ikke minst at flere velger fruktteer og grønn te. Grønn te har alene hatt en vekst på 30 prosent de siste år, opplyser Stephen H. B. Twinings.

Nye tider har skapt nye smaker. Mens folk før holdt seg til to, tre tesorter og var fornøyd med det, er det i dag nesten ingen grense for hvilke smaker som kan behage. Noen sorter passer godt på morgenkvisten, andre til lunsj eller sent på kvelden. Selv vil ikke Mr. Twinings nøye seg med grønn te tidlig på morgenkvisten. Han trenger sort te, gjerne breakfast tea, for å våkne skikkelig.

Helseeffekt

Noe håndfast bevis på at folk lever lenger når de drikker mye te, har ikke tekjenneren å slå i bordet med. Men han kan vise til flere undersøkelser om helseeffekt. Te har mindre koffein i seg og er rik på antioksidanter. Tre kopper te om dagen mener han er sunt. Men den smaksfulle drikken må være en del av en livsstil der regelmessig mosjon, daglig inntak av frukt og grønnsaker også hører med. Tesmaken skal dessuten være så god at sukker blir unødvendig.

Og nettopp tesmaken er en utfordring for travle mennesker. Mange ser at vannet får fin farge et halvt minutt etter at posen er sluppet nedi, men tebladene må trekke mellom to og et halvt og fire minutter i nykokt vann for å få den gode smaken. Twinings kan ikke få understreket det sterkt nok.