MARTHE BERG-OLSEN

— Jeg er strålende fornøyd med innsatsen. Det er lite som skiller årets resultat fra fjorårets, da vi samlet inn 3,4 millioner kroner. Dette viser at folk engasjerer seg og har stor giverglede, sier lederen for tv-aksjonen i Bergen, Mona Helen Tveit.

Bergenhus gir mest

Tv-aksjonen var i år viet til FOKUS - Forum for Kvinner og Utenriksspørsmål - sin kamp for en verden uten vold mot kvinner. På landsbasis hadde det norske folk inntil i går kveld bidratt med til sammen 101 millioner kroner, noe som tilsvarer 22,07 kroner pr. innbygger.

Med gaver fra næringslivet og kommunen, er gjennomsnittssummen for Bergen omtrent den samme som landsgjennomsnittet - litt over 22 kroner per innbygger. Det gir en fjerde plass blant Norges ti største byer. Hele Hordaland samlet inn over 8,2 millioner kroner.

Bergenhus gikk av med «seieren» blant bydelene, der gjennomsnittsinnbyggeren spanderte 18,50 kroner til kvinnesaken.

Tveit kan opplyse om at den totale innsamlingssummen i de fleste områder har sunket med én til to prosent i år i forhold til i fjor.

— Her må det gode været ta en mye av skylden. Folk har oppholdt seg ute i finværet, og ikke vært hjemme når bøssebærerne ringte på, sier hun.

Kapret turgjengerne

Mens det var problemer med å mobilisere nok folk i Oslo og Trondheim, manglet det ikke på bøssebærere i Bergen. De 60 innsamlingslokalene hadde folk på alle rutene sine og vel så det. I går kunne du støte på over 3000 frivillige bergensere i gatene med bøsser.

De fleste var påmeldt på forhånd, men de som møtte opp på impuls, fikk også muligheten.

— De over 100 ekstra som meldte seg, samlet inn penger på Torgallmenningen, Fløyen, Ulriken og andre områder der folk legger søndagsturen. Noen oppsøkte fotballkamper. Vårt prinsipp er at alle som vil skal få lov, og Bergen har tradisjonelt sett alltid kommet i mål med bøssebærerne sine, sier Tveit.

Tveit har jobbet frem mot denne dagen i nesten ett år, og er den eneste ansatte i tv-aksjonen i Bergen. Resten av de rundt 100 personene som også var engasjert i arbeidet, jobbet på frivillig basis.

— Jeg snakket med noen av bøssebærerne når de kom og leverte fra seg dagens fangst, og alle var svært positive. Det var disse - alle som møtte opp og ville delta - som gjorde størst inntrykk på meg i dag, sier Tveit etter en lang arbeidsdag.

GIVERGLEDE: Solgunn Kalvatn var en av mange som bladde frem lommeboken og la penger i bøssen til Martin Andresen i går.
EIRIK BREKKE