— Her er den!

Seksjonssjef Kjersti Larsen peker på en liten lapp med grønn kant på kontorvinduet sitt. Øverst står det «Piggdekkoblat» med fete typer.

Det er bare en uke igjen til det blir slutt på å kjøre gratis med piggdekk i Bergen kommune. Fra 1. november skal alle betale piggdekkavgift. Hvis ikke får du 750 kroner i bot, eller «tilleggsgebyr» som det formelt heter.

Men til tross for at det er hele 37.000 som kjører med piggdekk i Bergen om vinteren, har bare 1500 bestilt piggdekkoblat så langt.

— Det er mange som ringer for å slippe avgift: «Vi kjører bare til Lagunen og handler». Det holder ikke, det, sier Larsen.

For alle må betale. Uansett hvor du kjører i Bergen kommune. Men det har tydeligvis ikke alle fått med seg:

— Det er mange som tror avgiften kun gjelder innenfor bompengeringen, og ikke for hele kommunen, sier saksbehandler Iris Loen, som er blitt hentet inn fra trafikkavdelingen for å ta unna de mange telefonene om avgiften.

Unnskylder piggdekkbruk

I Bergen Parkeringsselskaps serviceavdeling på Bystasjonen har allerede 6-7 saksbehandlere nok å gjøre med å ta imot søknadene. Seksjonsleder Larsen er spent på fortsettelsen:

— Du kan skjønne vi er stresset. En uke før fristen går ut har vi fått 1.500 søknader, og så skal det kanskje ut 20.000 til! Alt er et stort spørsmålstegn, sier Larsen.

For de vet ikke hvor mange som vil kjøpe oblater, eller hvor mange som vil bytte inn piggdekkene med piggfrie og få 800 kroner i belønning fra kommunen.

Larsen håper de fleste bestiller oblatene på internett, eller kjøper dem på automatene som skal settes opp rundt om i kommunen.

Det er likevel mange som ringer inn, spesielt eldre.

— Det er mange av dem som unnskylder seg når de bestiller oblat, og forteller oss hvorfor de må kjøre med piggdekk, sier Larsen.

Trønderne også trege

Trondheim har hatt piggdekkavgift siden 2001. I fjor var det 15.000 trøndere som betalte for piggdekkoblat. 2.700 fikk bot for ikke å ha betalt.

— Jeg har fortalt mine kolleger i Bergen at de bare kunne grue seg til den første sesongen. Da var det helt vill vest i gangene her oppe. Alle kom på en gang, og alle måtte registrere seg helt fra grunnen av, forteller Britt Eli Hagemo i Trondheim Parkering.

Hun har ansvaret for å administrere avgiften i Trondheim, og kan fortelle om langt roligere tilstander i år.

— Vi har sendt ut faktura til alle som betalte i fjor, og det tikker inn betalinger. Men foreløpig er det bare 2000 som har betalt. Enten er det mange som har gått over til piggfritt, eller så er det den milde høsten som gjør det.

I slutten av uken er det meldt snø i Trondheim, med dager igjen av fristen.

— Da kommer det nok et rush. Tipper vi har kø her mandag morgen, ler Hagemo

Også i Bergen tror seksjonsleder Larsen mange først vil reagerer når vinteren kommer for alvor.

TRAVLE DAGER: Høsten er en hektisk tid for dekkmontør Mats Erik Mikkelsen hos Dekkmann. Han rydder unna gamle dekk mens han venter på at storinnrykket skal sette inn.
Sævig, Rune