Camilla Vågen Sivertsen (12) sitter på en krakk på passkontoret ved Bergen sentrum politistasjon.

— Lukk munnen, se rett frem. Du må ta av deg hårbåndet, lyder formaningene fra bak skranken.

341 flere

Om noen uker skal Camilla og familien til Gran Canaria i to uker, men passet til Camilla er blitt for gammelt. Nå trenger hun et nytt pass, og det litt kjapt. Det er hun ikke alene om. Det har vært rekordmange bestillinger hos passkontoret de siste ukene. Folk begynner å bli lei det kalde været og flykter til varmere breddegrader.

Artikkel fortsetter under videospilleren:

— Hittil i år har vi utstedt 1265 pass. Det er 341 flere enn i januar i fjor. Særlig ser vi økningen når det gjelder nødpass, sier førstekonsulent Ruth Tellevik ved passkontoret, Bergen sentrum politistasjon.

Mange i nød

61 nødpass har hun og kollegene laget hittil i år. Det er mer enn en dobling i forhold til samme tid i fjor.

— Det viser at det er mange som drar på spontane reiser.

— Vi er lei snø og kulde i byen. Snøen hører hjemme på fjellet, sier Camillas mamma, Ann Kristin Vågen. Familien gleder seg til en etterlengtet ferie.

— Det har vært gøy å ake på Fløyen, men det skal bli veldig gøy å reise på ferie til et varmere sted, sier Camilla.

HULLETE: Camilla Vågen Sivertsen (12) sitt gamle pass er ikke gyldig lenger. Innen ti dager får hun sitt nye pass. FOTO: KRISTINE ASKVIK Flest bergensere

Og det kan virke som om det er særlig bergensere som begynner å bli lei vinteren.

— Bergenserne har faktisk kjøpt 41 prosent flere i januar i år sammenlignet med januar i fjor, opplyser Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef i Star Tour. På landsbasis er det derimot bare en økning på tretti prosent. De mest populære destinasjonene hos Star Tour er Tyrkia, Kreta, Gran Canaria og Kypros.

Ekstrafly

I dag ble det kjent at Star Tour setter opp ekstrafly fra Bergen til Kreta i sommerferien på grunn av økt interesse. Selskapet viser til at fire av ti bergensere allerede har sikret seg en ferie til Kreta til sommeren.— Bergen er et av våre store satsningsområder. Kommende sommer har vi ti prosent flere reiser fra Bergen enn vi hadde i fjor, og det er hyggelig å se at reiselysten blomstrer hos bergenserne om dagen, opplyser Christian Lunde, administrerende direktør i Star Tour i en pressemelding.

Også Ving merker at folk er mer giret på å komme seg til et sted der man slipper sleipe fortau og høye brøytekanter.

— Den siste uken er salget opp 18 prosent så langt i forhold til tilsvarende uke i fjor. Det er ingen tvil om at været spiller inn på etterspørselen etter reiser, og det er mange som drømmer seg bort fra snø og kulde i disse dager, og ikke minst gjør alvor av drømmene sine, opplyser salgsdirektør Christian Grønli i Ving Norge.

Pop reiseår

Reiseselskapet Vitaltour har en økning i bestilling av reiser på hele 94 prosent fra januar i fjor til i år.

— For Vitaltour er innsalget i januar 2010 meget bra. Om dette skyldes været er ikke godt å si. Det kan se ut som om året 2010 blir et sterkt år for bransjen, opplyser kontorleder Ole Holmestrand i Vitaltour.

TILBAKE TIL VARMEN: — Vi fikk sjokk da vi kom fra Gran Canaria og hit andre juledag. Det skal bli godt å komme til et varmere sted igjen, sier Lars Hegland og Astrid Rosenkranz Hegland. FOTO: KRISTINE ASKVIK Vil varme seg

Tilbake på passkontoret har Lars Hegland satt seg på krakken og ser mot kameraet. Om tre uker går turen til Tenerife.

— Vi må reise. Hun fryser, sier han med et smil og titter bort på konen.

— Ja, jeg må dit og varme meg litt opp. Dessuten er vi pensjonister og kan gjøre som vi vil, sier Astrid Rosenkranz Hegland.

I begynnelsen av neste uke er det meldt ned mot ti minusgrader i Bergen. For oppdatert værvarsel se våre værsider.

Ny type pass

Fra sjette april innføres såkalte biometriske pass, der alle vil få registrert fingeravtrykket sitt.

— Men alle maskinlesbare pass vil fortsatt være gyldige, understreker Ruth Tellevik. Mer informasjon finner du på nettsidene til politiet.

Lei av vinteren? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.