GARD STEIRO

  • — Tyverier fra utesteder utgjør 10 prosent av det totale antallet forbrytelser i Bergen, sier politioverbetjent Karsten Hellevik.
  • Problemet er blitt så gigantisk at politiet og utelivsbransjen nå vil henge opp varselsplakater på alle nattklubber og barer.

Har du tenkt deg på diskotek eller restaurant i kveld? Da bør du holde hardt på lommebok og mobiltelefon, ellers risikere du å bli del av en særdeles nedslående tyveristatistikk.

— Ved månedsskiftet hadde vi registrert 641 tyverier fra utesteder i Hordaland politidistrikt, sier Morten Ørn, politioverbetjent ved analyse- og registerseksjonen.

Hele 596, det vil si over 90 prosent av tyveriene, skjedde ved restauranter, barer og nattklubber i Bergen sentrum. Her har tallene vært stabilt høye de siste årene, og august var den verst måneden så langt i år. Da registrerte man hele 90 tyverier.

Om politiet ikke makter å snu trenden, regner de med å motta mellom 900 og 1000 anmeldelser i 2005.

Pass deg ved midnatt

— Dette har tatt litt av de siste årene. Tyverier fra utesteder utgjør 10 prosent av det totale antallet forbrytelser i Bergen. Da sier det seg selv at problemet er vanvittig stort, sier politioverbetjent Karsten Hellevik, leder for allmennseksjonen ved Sentrum politistasjon.

Statistikken viser at tyvene er desidert mest aktive etter midnatt natt til fredag, lørdag og søndag.

— Nærmere 80 prosent av all tyveriene skjer mellom midnatt og klokken 0400. Naturlig nok siden folk gjerne blir mer løsslupne utover natten, sier Hellevik.

Politiet mener at sjansen for å bli rammet er størst på store, uoversiktlige utesteder med mange gjester og mye trengsel.

— Jeg kan ikke si annet enn at folk må være forsiktige. Hold alltid verdigjenstander under oppsikt, sier Hellevik.

Tømmer vesker på do

Ifølge politiet gjelder cirka en tredjedel av anmeldelsene tyveri av mobiltelefoner.

— Mobiltelefoner er i løpet av noen få år blitt det hyppigst stjålne objektet i Hordaland politidistrikt, sier Morten Ørn.

Utelivstyvene stikker også av med lommebøker, kredittkort og nøkler. Mang en bergenser har måttet skiftet låser etter en aften på byen.

— Vesker forsvinner uten at gjestene merker noe. Etterpå finner de dem igjen på toalettet - tømt for verdisaker, sier Hellevik.

Flere ofre har opplevd at kredittkortene deres er forsøkt misbrukt før de rekker å sperre dem. Andre har fått ubehagelig store mobilregninger i posten noen uker etter tyveriet.

— Vi kan ikke si så mye sikkert om gjerningspersonen, men det er tydelig at noen satser i denne bransjen, mener Hellevik.

Kroker under bordene

Blir du frastålet lommeboken din på en pub, er sjansen liten for at du ser den igjen. Bare 5,7 av tyveriene ved utestedene blir oppklart.

— Det er svært vanskelig å etterforske disse sakene. Om vi skal løse problemet, må vi drive forebyggende virksomhet. Derfor har vi jevnlige møter og et godt samarbeid med utelivsbransjen, sier Hellevik.

Det mest synlige resultatet av samarbeidet er en stor, gul varselplakat på norsk og engelsk. Denne skal nå henges opp på barer og nattklubber i Bergen.

Neste skritt kan bli veskekroker under alle restaurantbord og bardisker. Politiet har allerede drøftet dette virkemidlet med utestedseierne.

— Slike kroker har blant annet vært prøvd ut i Oslo med hell. Tyvene får en vanskeligere oppgave hvis de må bøye seg under bordene, sier Morten Ørn.

ADVARSEL: Politiet og utelivsbransjen tar i bruk nye metoder for å få bukt med tyveriene. Denne plakaten skal nå henge sopp på byens utesteder.