MARIT HOLM

250.000 nordmenn bruker nå efaktura som oppgjørsform. Det er nesten dobbelt så mange som ved slutten av fjoråret.

Efaktura er utviklet av bankene i Norge, i samarbeid med Bankenes Betalingssentral (BBS). Det går ut på at regningene sendes direkte til nettbanken, i stedet for i postkassen. Både KID-nummer, kontonummer, beløp og forfallsdato er ferdig utfylt. Regningen kan altså betales med et eneste klikk. Mottakeren kan også velge å bli varslet via e-post når nye efakturaer ankommer.

— Dette er fremtidens måte å betale regninger på, sier Marianne Arveng i BBS.

Informasjonsmedarbeider i Forbrukerrådet i Hordaland og Sogn og Fjordane, Martin Halsos, kan imidlertid ikke se at efaktura er spesielt fordelaktig for forbrukerne.

— Det er sikkert veldig greit for dem som er ofte inne på nettet. For dem som ikke er det, kan det bli vanskeligere å holde oversikten, mener Halsos. Han er imidlertid ikke et sekund i tvil om at ordningen er veldig bra for bankene.

— De må jo spare mye arbeid. Det bør resultere i billigere banktjenester, mener han.

Det finnes nå nesten 140 bedrifter og offentlige virksomheter som tilbyr efaktura. Dersom de er plaget med kunder eller brukere som ikke gjør opp for seg, skal de vite at inkassoloven har et skriftlighetskrav.

— Dersom man ønsker å inndrive krav etter inkassoloven er det ikke tilstrekkelig å sende de ulike varslene i elektronisk form, sier underdirektør Christina Moestue ved Forbrukerrådet i Oslo og Akershus til forbrukerportalen.no.

Efaktura har vært tilgjengelig i flere år, men det er først nå BBS registrerer store endringer i folks betalingsmønster.

— Det tar ofte litt tid før nye betalingsmåter vinner innpass, påpeker Marianne Arveng i BBS. - Slik var det med bankkort, avtalegiro og nå efaktura.

Efaktura er mest populært i Oslo, der 9,8 prosent av innbyggerne velger denne betalingsformen. I Stavanger og Trondheim blir efaktura brukt av henholdsvis 9,1 prosent og 8,1 prosent av innbyggerne.

I omegnskommunene til Bergen har ikke ordningen slått særlig godt an: I Askøy, Os, Samnanger, Osterøy og Fjell bruker mellom 2,8 og 4,8 prosent av innbyggerne efaktura, viser tall fra BBS.