— Et stort øyeblikk, samstemmer Egil Dahle og Gunnar J. Slettehaug. De var med da Tysklandsbrigadens tirsdagsgjeng i august besøkte invasjonsområdene på Normandie-kysten.

Det var en helt spesiell flaggseremoni den dagen bergenserne besøkte Omaha Beach, et område med 9300 amerikanske krigsgraver, eiet og drevet av den amerikanske stat.

En amerikansk veteran fra invasjonen i 1944 hadde gitt sitt private flagg til kirkegården.

— Da den amerikanske ledelsen for gravplassen hørte at vi var norske og hadde tjenestegjort i Tysklandsbrigaden, ble vi bedt om å forestå flaggseremonien, forteller de.

En utfordring de tok på strak arm, bokstavelig talt.

— Fem mann fra gruppen gjorde jobben. Seremonien ble sendt over høyttaleranlegget, og etterpå fikk vi lovord både fra publikum og amerikanerne, forteller Tysklandsveteranene. Et minne for livet, syntes de.

I nesten ni år har medlemmene i Tysklandsbrigadens tirsdagsgjeng møtt opp på Torgallmenningen, gått sin faste tur rundt Skolten og avsluttet med kaffe og vafler på Bryggens Museum.

— Dessuten reiser vi ofte utenlands sammen. Tidligere har vi vært i Danmark, Tyskland, England og Russland. Denne gangen gikk turen til Frankrike og Normandie-området, forteller de to.

På programmet sto blant annet besøk på invasjonsmuseene og minnesteinen for falne nordmenn. Den norske minnesteinen ble avduket av kong Harald i juni 1994.