– De to har status som vitner, og da har de ikke krav på noen offentlig oppnevnt forsvarer. Akkurat nå sitter de i avhør. De har med seg en person fra ambassaden som skal hjelpe dem slik at det ikke blir noen misforståelser, sier ambassaderåd Henrik Foyn Skjerve ved den norske ambassaden i Riga.

— Trolig straffeforfølgning

Politiet i Norge finner det underlig at guttene er blitt fratatt passene, all den tid de bare har status som vitner i saken.

– Vi ville ikke har gått frem på en slik måte her. Enten mistenker vi noen og pågriper dem, eller så er de vitner, og da ville vi ikke ha tatt passene. Da ville vi avhørt dem så raskt som mulig før de eventuelt reiste fra landet, forklare politiadvokat Rune Malt i Hordaland politidistrikt.

Han kjenner ikke latvisk lov, og vet ikke hva guttene risikerer hvis de i realiteten er under mistanke av politiet i Riga.

– Men hvis de mener at noen har opptrådt uaktsomt i omgang med ild, er det trolig grunnlag for straffeforfølging. I Norge er det ikke utenkelig at dette kunne medført en straffereaksjon, sier Malt.

Anbefaler avhør

Han anbefaler de to bergenserne å la seg avhøre så raskt som mulig om saken.

– Latvia er et sivilisert land, så de må opptre som de ville gjort her hjemme, mener Malt.

Kameratene har vært i Latvia vel en måned og jobbet for Runway Baltikum og Ukraina. Meningen var at de skulle være to måneder til. Nå er alt usikkert.

Leiligheten startet trolig å brenne natt til søndag fordi den ene av mennene tok seg en røyk. Han har forklart bekjente at han fikk et epileptisk anfall, at det svartner for ham, og at han ikke husker noe før kameraten sto over ham. Da var boligen allerede så antent at de bare måtte komme seg ut for å redde livet.

– Vi har anbefalt de to å la seg undersøke av lege, men de sier at de ikke har noen fysiske eller psykiske plager etter brannen, sier ambassaderåd Foyn Skjerve.

Latvisk politi tause

Leiligheten, som bergenserne hadde leid av arbeidsgiveren, skal være totalskadd etter brannen.

Latvisk politi ønsker ikke å kommentere saken overfor BT, med den forklaring at det er en straffesak under etterforskning.

Det har ikke lyktes BT å få kontakt med noen av de to. Moren til 20-åringen som tok seg en røyk denne natten ønsker heller ikke å si noe til BT om saken.