KARI NORDSETH

— Det er ganske kaldt og surt her da, vi må jo gjøre noe for å holde varmen, fleiper student Cecilie Utgård.

Dersom trenden fra årets første ni måneder holder seg, vil antall solgte angrepiller i Bergen øke med nesten 30 prosent fra 2005 til 2006. Dette viser tall fra apotekkjeden Vitus.

8000 gratis kondomer

Utgård synes den dramatiske økningen i salget av angrepiller er merkelig.

— Kanskje det har sammenheng med få kondomautomater i Bergen sammenliknet med andre studentbyer.

Marthe Stornes Nordtug, nestleder i Studentersamfunnet i Bergen, forsøker å motabeide trenden.

— Fra 31. august har Studentersamfunnet i samarbeid med den nye helsestasjonen for ungdom og studenter, delt ut 8000 gratis kondomer i studentkantiner og på utesteder i Bergen.

Ingen av jentene har merket økt bruk av angrepiller i vennekretsen.

— Det er ikke en egen utgiftspost i budsjettet kan du si, ler Stornes Nordtug.

Ingen erstatning

— Ingen er så seksuelt aktive som aldersgruppen 20 til 30 år. Det er en utsatt gruppe når det gjelder graviditet og seksuelt overførbare sykdommer, sier rådgiver Grete Riise hos fylkesmannen i Hordaland.

Riise mener bruken av nødprevensjon har flere sider.

— Studentene bør selvsagt tenke på beskyttelse på forhånd, men hvis ulykken er ute, er det veldig bra at de benytter seg av angrepillen, slik at de unngår uønsket graviditet.

Mye har skjedd på prevensjonsområdet de siste årene som gjør at abort ikke lenger er eneste utvei. Norge fikk som det andre landet i verden reseptfri nødprevensjon høsten 2000. Professor og overlege Ole-Erik Iversen ved Kvinneklinikken på Haukeland sykehus har jobbet aktivt for å få angrepillen reseptfri.

— Nødprevensjonen må være tilgjengelig innen 72 timer. Det er en trygg metode når annen prevensjon ikke fungerer. Jeg mener å ha belegg for at det er ett av flere effektive tiltak for å få ned antall aborter, sier Iversen.

Enkelte har uttrykt bekymring for at unge kvinner erstatter ”vanlig prevensjon” med nødprevensjon, men ingen internasjonale undersøkelser støtter opp om dette.

I Bergen har helsestasjonen for ungdom blitt utvidet til å gjelde også studenter.

— Mange studenter har fastlege hjemme og mangler et fast sted å rette spørsmål om prevensjon og slike ting i studietiden, forklarer Riise.

Sex-konferanse

Fylkesmannen i Hordaland har tatt initiativ til en konferanse om sex, singel- og samliv blant studenter i Bergen og på Stord.

— I tillegg til spennende foredrag, er vi svært interessert i at studentene deltar i diskusjoner. Studenter slipper å betale deltakeravgiften på 500 kroner, forteller Riise.

Seminaret går av stabelen 31. oktober og er en del av oppfølgingen av handlingsplan for forebygging av uønskede svangerskap og abort, og strategiplan for forebygging av hiv og andre seksuelt overførbare sykdommer.

VEGARD VALDE