Tirsdag kveld ringte telefonen til Espen Haagensen fra Bergen. I andre enden var en oppskjørtet kollega, som kunne informere ham om at hans bilde av stjernehimmelen over Demmevasshytta var i alle kanaler — som bakgrunnsbilde på nye Iphone 6 og Iphone 6 Plus.

FOTOGRAFEN: Espen Haagensen har foto som hobby, men jobber til daglig i bank.
PRIVAT

— Jeg ble kjempeoverrasket. Jeg ante ikke at det var det de skulle bruke det til, sier Haagensen.

Spredde seg på nettet

Han fikk første forespørsel fra Apple i mai.

— Jeg vet ikke hvordan de fant det, eller meg, men de gjorde nå det på et vis. Jeg la ut bildet på et bildedelingsnettsted i desember i fjor, og siden er det delt ganske mange ganger. Så det finnes mange steder på nettet, sier Haagensen.

I juli kom en ny forespørsel fra Apple, som ville ha eksklusive rettigheter til bruk av bildet i hele verden.

Hvor mye den amerikanske giganten betaler for slikt, vil han helst ikke si noe om.

— I forhold til andre bildesalg, er det godt betalt. Men jeg blir ikke rik av det, sier Haagensen, som ikke har fotograferingen som levebrød. Til daglig jobber han nemlig i bank.

Tatt på skitur

Det er imidlertid ikke første gang et av hans bilder har fått et stort publikum. I desember i fjor beskrev BA hvordan et bilde han tok fra Fløyen ved årets første snøfall, gikk verden rundt.

MED VIDDA I RYGGEN: Apple-sjef Tim Cook presenterer den nye iPhonen for verden. Med Espen Haagensens bilde på skjermen bak seg.
SCANPIX

Bildet Apple la sin elsk på, ble tatt ikke lenge etter det populære bergensbildet.

— Det er tatt første helgen i desember, under turlagets faste tur til Demmevasshytta ved Hardangerjøkulen. Vi går opp fra Finse, spiser julemat og koser oss, før vi går ned dagen etter. Det ble litt venting for å få til bildet. Det var en kveld med utrolig mye månelys, så jeg fikk ikke tatt det før månen forsvant bak noen skyer. Jeg har prøvd på dette bildet noen ganger før også. Men denne gangen hadde jeg med et skikkelig stativ. Det ble litt å bære på, sier fotografen.

Her kan du lese mer om turen og se flere bilder.

Tok bort hytten

På Apples versjon er Demmevasshytta under den vakre stjernehimmelen klippet bort. Hele bildet kan du se her.

Han trodde Apples plan var å bruke bildet i en reklame.

— Jeg har i grunnen ikke tenkt så mye på hvor mange som nå kommer til å få se det. Det var jo noen millioner som så det bildet fra Fløyen. Men dette må vel bli enda mer, sier Haagensen nøkternt.

Selv er han ingen fanatisk Apple-fan.

— Jeg har noen Apple-produkter. Men jeg har ikke Iphone nå, sier han.