LIVE: Gisseldramaet minutt for minutt

En 57 år gammel mann fra Bergen er blant de to siste nordmennene som nå er i sikkerhet. Det bekrefter slektninger til Aftenposten.

Familien fikk beskjeden fredag kveld.

— Vi vet foreløpig ikke hvor skadet han er, sier en slektning.

De ønsker ikke å dele informasjon om hvordan 57-åringen kom seg unna, og vet foreløpig ikke når han kommer til Norge.

— Vi har fått høre at det var flere enn to som flyktet sammen. Men om de to norske flyktet sammen, vet jeg ikke, sier slektningen.

11 av 17 i sikkerhet

Før familien fikk den gode nyheten fredag kveld, var siste livstegn fra 57-åringen en tekstmelding onsdag. Da skrev han at han hadde det bra og var trygg. Deretter hørte ikke familien noe mer, fortalte mannens datter til bt.no.

Det var klokken 09.30 i dag tidlig at Statoil-sjef Helge Lund kunne opplyse at ytterligere to nordmenn nå er i sikkerhet etter gisselaksjonen i Algerie. Dermed er 11 av 17 nordmenn bragt i sikkerhet. For de resterende seks er situasjonen fortsatt uavklart.

— Den ene av de to er transportert ut av Algerie og er på vei til Norge. Etter planene skal den andre nordmannen fraktes til Norge i dag, sier Lund.

Han ville ikke si hvordan de to ble brakt i sikkerhet av hensyn til situasjonen på bakken i In Aménas. Familiene til de to nordmennene som nå er i sikkerhet, fikk gledelige telefoner fredag kveld.

Fjerde døgnet

— De pårørende her på senteret ble orientert om at de to er i live da pressekonferansen ble holdt klokken 9.30. Men familiene til de to var underrettet tidligere, og de hadde snakket med dem, sier informasjonssjef Sissel Rinde i Statoil.

Hun vil ikke gå nærmere inn på reaksjonen blant de pårørende ved pårørendesenteret på Kokstad, men sier at gleden naturligvis var stor blant dem som nå fikk beskjed om at deres nærmeste er i live.

Fortsatt er mange pårørende samlet på hotellet ved Flesland der Statoil holder pårørendesenteret åpent på fjerde døgnet.

Ytterligere to norske statoilarbeidere ved Statoils anlegg i Algerie kom seg i sikkerhet natt til lørdag. Seks personer er fortsatt ikke gjort rede for.

Senere lørdag kommer Statoils konsernsjef Helge Lund til hotellet for å møte de pårørende.

- Har tent et håp

Utenriksminister Espen Barth Eide sier han har håp om at gisselaksjonen nærmer seg slutten. Han er svært glad for at to norske er reddet og sier det er håp om at flere norske kan være i live.

— Det er med stor lettelse vi har mottatt opplysninger om at to nordmenn er fri, slik Helge Lund har bekreftet på sin pressekonferanse, sa Eide da han orienterte pressen lørdag formiddag, like etter Statoils pressekonferanse.

Samtidig føler Eide dyp uro for de seks som det fortsatt ikke er gjort rede for.

— Nyheten om de to siste som er i sikkerhet, har tent et håp om at vi også kan få flere ut i live. Men vi må også være forberedt på dårlige nyheter, sa Eide.