En bergenser og en kamerat rakk ikke å få på seg sko engang før de styrtet ned fjellsiden til E39 klokken halv fem i natt.

Like før halv fem i natt tok en vettskremt bergenser kontakt med operasjonssentralen i Rogaland politidistrikt. Heseblesende kunne han berette om stor dramatikk i fjellet ovenfor Helleland utenfor Egersund.

De to hadde overnattet i telt på fjellet, men hadde plutselig våknet av noen svært urovekkende lyder. Nemlig bjørnebrøl.

Aldri hørt bjørn før

«De hadde våknet av fem-seks kraftige brøl som de mente måtte være bjørnebrøl, på tross av at de aldri har hørt en bjørn brøle før. De ble så skremt at de forlot teltet i hui og hast og løp barbent ned til E-39,» skriver operasjonsleder Victor Jensen i Rogaland politidistrikt.

Turen ned til europaveien tok 30 minutter uten sko. Mennene ringte fra Shell-stasjonen på Helleland. De ville etter varslingen ta inn på motellet på Helleland og ta seg opp til teltplassen utpå dagen.

Var skremt

— Han som ringte, var oppriktig skremt, det var det ingen tvil om. De hadde våknet av noen kraftige brøl og forlot klær, sko og telefon og alt da de sprang ut av teltet. Jeg kan ikke utelukke noe som helst, men personlig tror jeg heller det har vært ei ku som rautet. Jeg har iallfall aldri hørt om bjørn i området, sier operasjonsleder Jensen til Aftenbladet.no.

Erling Grøsfjeld, som driver Bens Kafe & Motell, avviserat de skremte bergenserne overnattet påmotellet slik politiet hadde foreslått.

Tror det var hjort

Han har en teori om hva som kanha skremt dem: Hjort, som det er en god del av på Helleland.

— Særlig når hjortene er i brunst, kan vi hørevoldsomme brøl som er hesere enn når vanlige kuer og okser rauter. Hvordan enbjørn brøler, vet jeg ikke, sier Grøsfjeld.

Siste sikre bjørneobservasjon i Rogaland, var da en bjørn ble skutt i 1908, ifølge Aftenbladets arkiv. En svær hannbjørn ble skutt i Ulladalen i Suldal kommune i Ryfylke i april 1908. På dette tidspunktet hadde ikke folk sett bjørn i Ulladalen på 30 år. I Aftenbladet sto historien på trykk 29. april det året.Ifølge rovviltportalen ble det i 2011 registrert 151 bjørner i Norge, og de holder seg i grenseområdene mot Sverige, Finland og Russland, hovedsakelig i Hedmark, Midt-Norge og Øst-Finnmark.