SIMEN GRANVIKEN, JOHN SUND og ROY HILMAR SVENDSEN

Bergenseren nekter imidlertid straffskyld.

En 24 år gammel østlandsgutt har vært sentral i opprullingen av hasj-saken, som i går startet i Asker og Bærum tingrett. 24-åringen ble avslørt av politiet da han var kurér for et parti hasj som skulle fra Hells Angels på Hamar til MC-klubbens avdeling i Trondheim. 24-åringen tok toget til Trondheim med stoffet i en hockeybag, og har delvis erkjent straffskyld.

— Et komplott

Fire HA-medlemmer, med den påståtte HA-sjefen Leif Ivar Kristiansen fra Trondheim i spissen, sitter sammen med østlandsgutten på tiltalebenken. Det samme gjør et tysk samboerpar som er tiltalt for kurervirksomhet og to av ungguttens kompiser.

De fire HA-medlemmene kan få ekstra straff for å ha planlagt og gjennomført hasj-smuglingen som en organisert, kriminell gruppe.

— Propaganda og et komplott, fastslo Leif Ivar Kristiansen da første dag i Asker og Bærum Tingrett var over i går ettermiddag.

Tidligere på dagen erkjente Kristiansen å ha mottatt 15 kilo hasj fra 24-åringen «hjemme» i HA-festningen i Trondheim.

Tre hasjpartier

Narkosaken i Bærum handler i hovedsak om tre ulike parti hasj. En transport av 15 eller 30 kilo hasj fra Hamar til Leif Ivar Kristiansen i Trolla i slutten av 2002. 100 kilo hasj i februar i fjor og endelig 346 kilo i august i fjor - som endte med pågripelse.

Etter at 24-åringen ble tatt, ble han på kort tid politiavhørt 24 ganger. I disse avhørene knytter han Leif Ivar Kristiansen, en HA-veteran fra Oslo, en dansk hasjleverandør med tilknytning til HA i København, og den 29-årige bergenseren, som skal være prøvemedlem i HA Oslo, til de ulike hasjpartiene.

Den bergenske 29-åringen erklærte seg ikke skyldig etter tiltalen da rettssaken startet i går.

Telefonavlytting

Dansk og norsk politi har i hele perioden drevet utstrakt telefonavlytting, som de mener bekrefter 24-åringens politiforklaringer.

— Det er totalt ubegripelig at de blander Hells Angels inn i saken. De har ikke bakgrunn for det. I alle fall har ikke jeg noe med dette å gjøre, sa Kristiansen, etter endt dag i retten.

Kristiansen er tiltalt for medvirkning til innførsel av 346 kilo hasj og kjøp og oppbevaring av 30 kilo hasj. I retten erkjente han delvis straffskyld for kjøp og oppbevaring av 15 kilo av det narkotiske stoffet.

— Hele tiltalen er helt absurd. Jeg er utsatt for propaganda, det er helt vilt, sa Kristiansen, før han ble transportert tilbake til varetektscellen i Drammen fengsel i går ettermiddag.

Rettssaken fortsetter i dag med forklaringer fra de tiltalte. Kristiansen skal forklare seg senere denne uken.