— Jeg var heldig, sier Joys til Bergens Tidende på telefon fra Thailand. Landsbyen her i nærheten av hotellet Phi Phi Natural Resort, som vi bor på, er fullstendig rasert. Det er mange døde og ødeleggelsene er enorme, forteller Carl-Fredrik Joys.

— Alt er kaotisk. Det går rykter blant folk om at en ny flodbølge er på vei inn til øya. Dette ryktet har fått folk til å flykte i panikk opp til det høyeste punkt på fjellet ved landsbyen, forteller Carl-Fredrik Joys.

Han er på ferie i Thailand sammen med to venner.

— Vibeke Weglo fra Bergen og en annen venninne fra Oslo. De tre kom til Phi Phi Island 1. juledag og skulle etter planen feriere der i tre uker. Hva det nå blir vet de ikke. Stedet de tre vennene oppholder seg på heter Laem Thong Beach og ligger 45 kilometer sørøst for Phuket.

— Helikoptre bringer skadde ut av den raserte landsbyen og det blir skutt opp fyrverkeri for å lede helikoptrene til rett sted, forteller Carl Fredrik Joys.

Vibeke Weglo forteller at hun lå og sov på hotellet da flodbølgen rammet.

— Jeg ble vekket av rop og bråk, forteller hun.

— Vi var kjempeheldige som var på den rette side av øya. Den største flodbølgen rammet strendene på den andre siden av øye. Men også her er det store ødeleggelser fordi flodbølgen på et sted slo gjennom til denne siden av øya. Knuste båter, strandmadrasser og mye annet flyter i sjøen etter ødeleggelsene. Det er helt vilt, forteller Vibeke Weglo.

OPPLEVDE BØLGEN: Carl-Fredrik Joys ferierer på Phi Phi Island i Thailand. Han forteller om kaos og mange døde. Her er bergenseren fotografert med hunden Balder i år 2000.
JAN M. LILLEBØ (ARKIV)