— Du vet, det går jo ikke an å gjøre eiendomsinvesteringer i Bergen lenger. Her i Sverige ligger prisene der de lå i Norge for 15-20 år siden, forteller Gystad til BT. For to dager siden undertegnet han papirene for det som med norske øyne er en oppsiktsvekkende bolighandel.

— Det var utrolig billig. Jeg legger ikke skjul på det, sier 60-åringen fra Sædalen.

Fikk med hvitevarer

For den nette sum av 325.000 svenske kroner - 277.199 norske kroner - har Gystad sikret seg to bolighus med åtte leiligheter i landsbyen Böksholm utenfor Växjö i Sør-Sverige. Til den prisen får han seks treroms leiligheter på mellom 73 og 82 kvadratmeter og to toroms på 62 kvadratmeter. Og ikke nok med det:

— Fem mål tomt hører også med. Dessuten har jeg fått med hvitevarer til alle leilighetene: Kjøleskap, fryser, oppvaskmaskin og stekeovn. I Norge måtte jeg vel betalt 277.000 bare for det, knegger Gystad.

Mens kvadratmeterprisen i Bergen ligger på over 26.000 kroner, har Gystad betalt 477 kroner i Böksholm. Likevel er også selgeren, Växjö kommune, strålende fornøyd med handelen.

— Det kjennes veldig bra å selge til en person som har ideer for å utvikle eiendommene, sier Håkan Källberg i det kommunale eiendomsselskapet Vidingehem til avisen Smålandsposten.

- Bra standard

Kommunen har lenge ønsket å bli kvitt leilighetene, fordi Växjö har for mange kommunale leiligheter. Vidingehem ville sentralisere virksomheten inne i selve byen. I Växjö bor det 77.000, og innenfor en radius på 100 kilometer er det 1,2 millioner innbyggere - så direkte usentralt er det ikke.

— Standarden er også ganske bra. Kommunen har vært flinke til å vedlikeholde, sier Gystad.

Han og konen planlegger å flytte til Böksholm når de blir pensjonister. Eiendomskjøpet er første steg på veien til å skaffe seg et levebrød i nabolandet.

— Vi har et hus i Sædalen. Dersom vi selger det om noen år, vil vi frigjøre kapital til ytterligere investeringer, sier den nybakte eiendomsmagnaten.

Foreløpig er planen å leie ut de åtte leilighetene. Fire av dem er allerede utleid for 4000 svenske kroner i måneden. Gystad tror han skal få avsetning for de fire siste også.

— Det ligger en stor Volvo-fabrikk bare fem minutter unna. Der skal de ansette 65 nye arbeidere, og de trenger jo leiligheter, sier han.

Hyttetomt på fjellet

I Norge måtte Gystad sett langt etter et slik boligkupp. I Bergen er nå snittprisen på leiligheter over 26.000 kroner kvadratmeteren.

— Hva kan en kjøpe for 300.000 kroner?

— Ingenting. Det måtte i så fall være i et nedlagt fiskevær i Nord-Norge, men nå er det jo mange som er interessert i det også, sier regionleder Leif Kristian Garvik i DnB NOR Eiendom.

— Skulle du finne noe i Hordaland til denne prisen, må det være en hyttetomt langt oppe i fjellet uten vei og kloakk, sier han.

Garvik sier at man finner tilsvarende leiligheter i Arna for 1,3-1,4 millioner kroner.

— Det er litt gambling å kjøpe slike ting. Den mest naturlige sammenlikningen er kanskje Årdal, og andre steder folk flytter fra, sier han.