KARI PEDERSEN Kari.pedersen.bt.no

Den 53 år gamle KrF"eren fra Strand i Ryfylke var helt uforberedt da gruppeleder Trygve Birkeland og leder av hovedstyret Arvid Nilsen en kveld i slutten av mars tok ham til side for et møte. Plassert i en rosa sofa på Terminus fikk Helland det store spørsmålet i Bergen KrF denne våren: Vil du bli ordfører?

— Sa du ja umiddelbart?

— Nei, dette er en så stor og spennende sak at jeg ba om tid til å områ meg.Søndag kveld holdt hovedstyret et telefonmøte og gikk enstemmig for Helland.I går kveld sluttet partiets bystyregruppe seg til dette.

— Og dermed får Bergen kanskje en ny ikke-bergenser til ordfører?

— Det er i tråd med historien. Da jeg flyttet til Bergen i 1974 skjedde det samme med meg som med tusener av andre innflyttere: Jeg ble betatt av Bergen og bergenserne, sier Helland og legger om sin milde ryfylke-dialekt:

— Jeg er veldig sjarmert av bergenserne, sier han med bergensk tonefall.

Kristian Helland er gift og har tre voksne barn. Han er bosatt i Åsane der han har vært leder for lokallaget til KrF. Helland er inne i sin andre bystyreperiode og er medlem av komite for miljø og byutvikling. Sivilt er Helland studiesjef ved Norsk Lærerakademi.

Sittende ordfører Ingmar Ljones er tredjekandidat på stortingslisten til Hordaland KrF.