Nærmere 100 navn på barnevernsansatte, psykologer, advokater og leger fra bergensområdet figurerer på svartelister på nettet. Personene henges ut av foreldre som er sinte på barnevernet — eller resultatet av barnefordelingssaker.

Blant dem som får alvorlige påstander mot seg er tingrettsdommer Ove Kjell Hole.

Anklages for løgn

— Det er ikke noe kjekt. Men hva kan jeg gjøre?

På dommerkontoret i Bergen tingrett finner han frem en utskrift fra nettet. I januar fikk han vite om den aktuelle svartelisten. Han har den i papirutgave nesten øverst i bunken i hyllen.

Ved siden av bildet av seg selv, kan han lese at han «fullstendig fratar mennesker sin opplagte rett», og at han skal være forutinntatt, subjektiv og vise manglende respekt for norsk lov.

En av bergensadvokatene på listen anklages for løgn og for å ha produsert falske dokumenter i en sak.

— Jeg må vel ta utgangspunkt i at det som rettes mot meg er innenfor ytringsfrihetens grenser. Det jeg synes er kjedelig, er at en av de psykologisk sakkyndige trekkes inn og blir angrepet. Det er sakkyndige som retten innkaller og er avhengig av, sier Hole.

Ny side av internett?

Han kjenner seg ikke igjen i de sterke påstandene, men vil neppe foreta seg noe. Dommeren med 14 års erfaring frykter dette er begynnelsen på en utvikling. At dommerstanden blir hengt ut på internett av misfornøyde privatpersoner.

— Det er kanskje en side av internett, dette. Og jeg frykter vi må leve med det. Men jeg synes klagemål heller skulle rettes mot disiplinærnemnden for dommerne, sier Hole.

Listen med Hole og en rekke andre avbildete personer er laget av en 45-åring bosatt i Bergen. Han leder Landsforeningen for psykopatofre, som ifølge ham selv har 100 betalende medlemmer. Han har selv vært involvert i en barnefordelingssak.

— Jeg kan godt forstå at han ikke liker det. Men da får han gå i seg selv, mener 45-åringen, som hevder at listen «prøver å holde en viss saklighet».

Advarer mot 300 navn

— Er dette en vendetta mot enkeltpersoner?

— Nei. Det er også linker til andre saker. Jeg har ingenting imot personene.

— Men hvorfor har du lagt ut bilder av flere av dem?

— Det skal personifisere at barnevernet ikke er en stor koloss, men mange mennesker med subjektive meninger, sier 45-åringen, som sier han ikke frykter politianmeldelse for innholdet.

Flere medier har i løpet av den siste uken fortalt om svartelister der barnevernsansatte, advokater, psykologer og pressefolk figurerer.

Et landsomfattende nettverk under navnet «Gruppen til Familiens Selvstendige Rett» har lagt ut over 300 navn som medlemmene advares imot. 80-90 av disse har adresse i Bergen. Mona Lygre i foreningen avviser overfor NRK at de tar loven i egne hender. Forsker Elisabeth Bache-Hansen ved NOVA mener en slik fremgangsmåte kan skremme barnevernet fra å gjøre jobben sin.

- IKKE KJEKT: - Jeg avsier dommer om ytringsfrihet, og må vel finne meg i at ytringsfriheten brukes imot meg, sier dommer Ove Kjell Hole. Han frykter dommere i fremtiden oftere skal bli uthengt på nettet etter upopulære avgjørelser.<p/>FOTO: VEGARD VALDE