— Vi skal studere hvordan planter vokser og utvikler seg i vektløs tilstand. På lengre romferder som tar flere år vil det være nødvendig å kunne dyrke mat. Dette prosjektet vil forhåpentligvis gi noen svar på hvordan det kan gjøres, sier Bjørnar Vasenden til bt.no.

Produktdesigneren i Prototech AS har selv tegnet og utviklet de åtte blomsterpottene som skal skytes ut i rommet. De er fulle av elektronikk som overvåker fuktighet, trykk, temperatur og vanntilførsel. Selv om pottene skal plasseres på en internasjonal romstasjon er det nemlig ikke astronautene som skal passe på dem.

— De har så mange andre oppgaver å ta seg av at det ikke blir tid til å vanne blomster. Derfor er det forskere i Trondheim som har plantet frøene som skal overvåke dem fra jorden, forteller Vasenden.

Forsøket som skal utføres med de bergenske blomsterpottene heter MultiGen1. Det er et multigenerasjonsforsøk på frø av Vårskinneblom, hvor en i løpet av rundt 60 dager utvikler en plante fra frø til full blomst, som igjen danner nye frø. Under oppskyting ligger frøene tørt i blomsterpottene fra Bergen, og spiringen starter ikke før de tilføres vann fra en installasjon på romstasjonen.

— Hver blomsterpotte er ca. 60x60x40 cm og skal inneholde vekstmedium og frø til planten. Blomsterpotten skal igjen plasseres i en eksperimentbeholder som skal fungere som et lite drivhus for planten. Blomsterpotten skal også bestå av elektronikk og sensorer som overvåker luftfuktighet og temperatur til plantene, sier Vasenden.

Han synes det er svært spennende å være med på romprosjektet.

— Det er spesielt å ha laget noe som faktisk skal sendes ut til en bemannet romferge. Mange slike prosjekter blir det jo ikke noe av, sier produktdesigneren.

Prosjektet inngår i et felles forskningsprogram for amerikanske NASA og europeiske ESA (European Space Agency), og kalles EMCS (European Modular Cultivation System). For Prototech betyr oppdraget en kontrakt på flere millioner kroner. - Og kanskje muligheten for flere tilsvarende oppdrag i fremtiden.

SKYTES UT I ROMMET: - Det er spesielt å ha laget noe som faktisk skal sendes ut til en bemannet romferge, sier designstjerneskuddet Bjørnar Vasenden til bt.no.