— Et hvert forlag med respekt for seg selv bør ha en eksotisk himmelseng på kontoret, flirer Kjartan Andersen og Otto Ersland. De har arbeidet med forlaget siden februar, men etablerer kapAbel rent formelt i månedsskiftet april/mai.

— Du ser at Zanzibar-sengen er ganske høy. Det var for at det skulle være plass til at tjeneren ligge under sultanens seng. Så var han alltid for hånden, så å si. Samtidig er det et slags bilde på forlaget vårt også. Vi har valgt et navn med stor fallhøyde, sier de to. Men de kaster seg ikke ut i de mest hasardiøse prosjektene med det samme.

Først lokalt, så nasjonalt

— I utgangspunktet satser vi på lokal og regional litteratur for å bygge opp et økonomisk fundament. De ni titlene vi har i år er alle lokalt orientert. Men ambisjonen er å bli et nasjonalt forlag som også gir ut ny skjønnlitteratur, sier Kjartan Andersen. Han har i femten år gitt ut det populærvitenskapelige tidsskriftet «Historie» fra lokalene i Strandgaten..

— Vi er lette å finne. Vi holder til ved polet og pornosjappen i Strandgaten. Rett over gaten. Grei utsikt. Selv har jeg forresten en pult som Varg Veum godt kunne ha brukt, sier Ersland da vi spør om veien til det nye forlaget. Ersland har bakgrunn fra folkehøyskolesystemet og som IT-gründer. Nå kombinerer han forlagsvirksomheten med å arbeide på en bok om HSD-ferjer.

«Den gule veps»

Andersen og Ersland er de to eneste ansatte, men har med en tredje eier i kapAbel. Fra forlagets lokaler skal det blant annet komme antikke detektivromaner fra eldre tiders Bergen.

— Vi jobber med flere serier. Den ene er kulturhistorisk. I år kommer en bok om Hanseatene og Bryggen og en med Bergens historie i kortformat. Disse bøkene har tekst både på norsk, engelsk og tysk. Den andre serien er opptrykk av gammel litteratur, skrevet av bergensere eller som handler om Bergen. Vi gir for eksempel ut en bok av Edvard Hoff som i 1920 ga ut en bok om dagligliv i Bergen fra tiden omkring 1850, da han selv var barn. En fascinerende beretning med mye god historisk kunnskap i seg. Så har vi «Den gule veps».

— ?

— Det er en kriminalroman, skrevet av pseudonymet Niels Givle. Den kom ut i 1915, og starter med et mord i Eldorado kino. Forfatteren introduserer også et helikopter, drevet av elektrisk motor, riktig nok. Men med tanke på at Sikorskyfabrikken bygget sit første i 1939, er ikke det så verst. I «Den gule veps» blir også en fremmed marinefartøy senket med et strålevåpen ved Marsteinen. Det er ingen tvil om at forfatteren har lest både sin Jules Verne og sin Sherlock Holmes, sier Ersland.

— Boken gir en morsom miljøskildring fra Bergen før bybrannen. Og det er tydelig at forfatteren var vel kjent med det litt mondene bylivet. Hovedpersonene inntar for eksempel supé på Hotel Norge. Vi regner ikke med stort salg på denne, men vi synes den kulturhistoriske verdi i tillegg til å være underholdende, sier Kjartan Andersen.

Litt galskap

— Hvorfor et nytt forlag, er ikke konkurransen med de store i Oslo vanskelig?

— Vi mener at det er rom for flere forlag i Bergen. Og med litt galskap og pågangsmot må det gå an å få det til, sier Andersen.

— Bergen er en by full av folk som vet mye. Og byen er like full av folk som gjerne vil vite mer. Vi har tenkt å plassere oss i krysningspunktet mellom disse gruppene, sier Ersland.

I sine opptrykk av historiske bøker moderniserer de to språket en del, men legger samtidig vekt på å få den nødvendige tidskoloritten. Og allerede 12. mai lanseres de første bøkene.

Fra sultanens himmelseng, kanskje?