— Vi er veldig stolte av dette diplomet, sier direktør Kjetil Smørås og stryker over papiret som forteller at Altona vinbar på Augustin Hotell har et av verdens beste vinkart.

Det er det amerikanske vinmagasinet Wine Spectator som har plassert restauranten helt i verdenstoppen når det gjelder vinutvalget. Ingen andre restauranter i Bergen har fått denne utmerkelsen.

Tenker på vin hele tiden

Restaurant Augustin åpnet vinbar dypt inne i Altonakjelleren i kulturbyåret 2000. En gang var Altonagården et gårdskompleks mellom Murallmenningen og Holbergsallmenningen. Kjelleren skriver seg mest sannsynlig tilbake til begynnelsen på sekstenhundretallet.

Smørås forteller at det grove bjelkelaget over hodene våre var dekket med en meter jord og leire da restaureringen ble satt i gang. Lokalene er fredet og lenge strittet vernemyndighetene imot, men omsider fikk de også lov til å legge varmekabler under det gamle skifergulvet.

— Da Altonakjelleren kom i drift tror jeg det bare var Dyvekes vinkjeller i Hollendergaten som hadde vinbar. Vi søkte etter vinentusiaster og har bygget opp vinlisten vår systematisk. Og alle vinene har vi fordi vi liker dem, ikke fordi de er merkevarer, sier Smørås.

Det kan barsjef Joseph Di Blasi skrive under på.

— Jeg tenker på vin når jeg legger meg og når jeg våkner, sier han.

Ikke glad i eik

I fjor var Di Blasi i Pfalz i Tyskland og plukket vindruer. Heldigvis er Pfalz et ganske flatt område så han slapp de bratteste bakkene, men det var ti dager med håndplukking og hardt arbeid. Og så skulle det vise seg at 2007 ble et særdeles godt vinår i Tyskland.

— Han kom hjem og var helt utslitt, kommenterer sjefen.

I Tyskland fikk Di Blasi kjøpt en spesielt god rieslingvin fra denne årgangen. Å drikke den er nesten som å spise, veldig powerfull, sier han.

— En sånn vin kan en lagre i fem-seksti år. Jo dyrere vinene er, jo lettere er de å lagre, sier Di Blasi.

Men amerikaneren er ikke glad i eikesmak. Eik kan være vanskelig å balansere. I Spania er det vanlig å lagre vin på eikefat, men det er også en tendens til mindre eik der nå, mener han.

Verdens beste champagne

Selv kommer Di Blasi fra California. Der dyrket hans mor økologiske grønnsaker og den innstillingen har Di Blasi tatt med seg inn i vinverdenen. Femti prosent av vinene på Altona er økologiske, mener han. Sammen med kollega og vinkelner Sverre Bøyum gikk han ut fra Gastronomisk Institutt i Oslo i vår som henholdsvis beste student og beste smaker.

Nå håper barsjefen at han har fått tak i et par flasker av verdens beste champagne. Krug clos du Mesnil 1996 var en stor årgang og helt umulig å få tak i. Altona har om lag nitti slag ekte champagne.

— Det er mye. Men Park hotell på Voss har mye mer. De har en av Europas største vinkjellere. Så har de også samlet atskillig lenger enn oss. Men vår champagneliste er mer interessant, sier Di Blasi.

På limpinnen

— Pressen skrev i august om vinbladet Wine Spentator som var gått på limpinnen og roste en fiktiv restaurant i Milano for sine gode viner. Hva sier du til det?

— Wine Spectator er et stort vinblad, og det blir alltid kritikk en eller annen gang. Vår vinliste er reell, og deres kåring er en anerkjennelse fra eksperter. Trond Moi i Bølgen og Moi sier at det er helt vilt det vi har, svarer Di Blasi.

Marius Nergård Pettersen
Marius Nergård Pettersen