— Det er skikkelig ruskevær i fjellet. Derfor kan det ta lenger tid enn planlagt år reparere skadene, sier Marit Petersen, regionsjef for NSB i Bergen, til Bergens Tidende.

120 meter bredt ras

Snøraset som har gått over jernbanelinjen mellom Myrdal og Hallingskeid er 120 meter bredt og 3-4 meter høyt. 50 meter overbygg over jernbanen er ødelagt. Samtidig ved vi at flere hundre meter av kjøreledningen ligger nede fordi tre master en knekt.

Vanligvis settes det opp busser mellom Voss og Ål når Bergensbanen er rammet av ras. Foreløpig er det ikke vurdert denne gang fordi også fjellovergangen mellom Aurland og Hol er stengt.

I morgentimene håpet Jernbaneverket å ha ryddet rasstedet og åpnet linjen i tide til at nattogget kunne passere. Nå er det mest sannsynlig at det første toget passerer tirsdag formiddag.

Togene mellom Voss og Myrdal er også innstilt i formiddag på grunn av uvær.

Problemer på Østlandet

NSB-passasjerene som skal vestover blir mandag fraktet med buss til Hønefoss og deretter med tog til Ål. Toget snur på Ål stasjon, men passasjerene kan ta buss fram til Ustaoset, der veien er stengt på grunn av uvær. Fra Bergen går toget fram til Myrdal, opplyser informasjonssjef Audun Tjomsland i NSB.

Etter en ulykke før helgen der et vogntog veltet over jernbanesporet ved Ask, har Bergensbanen vært kjørt over Roa. I tillegg falt strømmen ned på Grefsen i dag tidlig, slik at togene ble stående på Kjelsås.

Stengte veier, forsinkede fly

Dersom du skal komme deg mellom Norges to største byer i dag, er det ikke mange muligheter. De aller fleste fjellovergangene er også stengt, forteller vaktoperatør Marit Hove i Statens Vegvesen.

— Det eneste øst-vest-sambandet som er åpent er E 16 over Filefjell. Både Hardangervidda, Haukeli og Hemsedal er stengt for trafikk grunnet uvær. Værmeldingen er heller ikke lovende. Det blir forbigående litt lettere i ettermiddag, men ingenting tyder på at veiene åpnes i dag, sier Hove.

Også i flytrafikken har det vært problemer i dag, med forsinkelser på opptil en halv time. Årsaken er et kraftig snøfall på Gardermoen.

KNUST: 50 meter overbygg over jernbanen er ødelagt. Samtidig ved vi at flere hundre meter av kjøreledningen ligger nede fordi tre master en knekt.<p/>FOTO: ARNE HOFSETH