Det er fortsatt uklart når Bergensbanen og riksvei 7 kan åpne igjen etter sprengningsulykken tidlig onsdag ettermiddag, der tre personer omkom. Det opplyste politiet på en pressekonferanse i 14-tiden torsdag.

Området er fortsatt sperret av. Det jobbes fortsatt med å sikre ulykkesstedet og med å kartlegge hendelsesforløpet, ble det opplyst.

— Det skal ikke være skader på sporet og selve infrastrukturen, men vi kan ikke åpne banen før politiet sier at det er greit, sier Ragnhild Aagesen, pressevakt i Jernbaneverket.

Inntil videre har NSB satt inn buss for tog mellom Geilo og Nesbyen. På hver side av Geilo og Nesbyen går togene som normalt.

— Vi jobber med å få på plass nok busser til å frakte passasjerene. Det har gått greit til nå, sier Erik Lødding, pressevakt i NSB.

Veien også stengt

Riksvei 7 er også stengt ved Geilo. Kommunikasjonssjef i Statens vegvesen, Lars Helge Rasch, sier at de ikke kan garantere at veien åpnes i dag. Ifølge ham ligger det fortsatt udetonerte eksplosiver i området.

— Vi venter fremdeles på at politiet skal frigi området, slik at vi kan komme inn og rydde. Når vi ser hvordan det ser ut, kan vi anslå hvor lang tid det vil ta å rydde veien, sier Rasch.

Etterforskningsleder Brit Fyksen sier til Dagbladet at veien trolig ikke vil åpnes i dag.

— Vi tar sikkerheten på alvor, og derfor blir nok ikke veien åpnet i løpet av dagen i dag, sier hun.

Alternative ruter mellom Østlandet og Vestlandet er riksvei 52 via Hemsedal, fylkesvei 50 Hol-Aurland, fylkesvei 40 via Numedalen og E16 over Filefjell.

Fortsatt sikkerhetssone

I frykt for nye eksplosjoner opprettet politiet en sikkerhetssone med en radius på 400 meter rundt ulykkesstedet kort tid etter ulykken. Det ble i tillegg opprettet en flyforbudssone over området for å ivareta sikkerheten til luftfartøy i tilfelle nye sprengninger.

STENGT: Riksvei 7 er stengt ved ulykkesstedet på Geilo. Vegvesenet kan ikke garantere at veien åpnes i dag.
SCANPIX
STENGT: Bergensbanen er stengt mellom Geilo (bildet) og Nesbyen. Inntil videre er det buss for tog på strekningen. ARKIVFOTO: HELGE SUNDE

Natt til torsdag holdt Sivilforsvaret og Røde Kors vakt på stedet, og torsdag morgen var området fortsatt sperret.

— Bombegruppen finsøker fremdeles i området for å være helt sikre på at det ikke er eksplosiver igjen. Det er en grunn til at det er opprettet sperringer, og folk må holde seg på utsiden, sier politoverbetjent Inger Væråmoen i Nordre Buskerud politidistrikt.

Problemer for godstrafikken

At togene står fører til store problemer for godstrafikken, ifølge DB Schenker.

Selskapet opplyser at togstoppen gir betydelige forsinkelser og opphopning av gods, og at dette kan forplante seg til neste uke fordi mye av godset skal pakkes om i Bergen.

— For transportnæringen og kundene fører slike hendelser også til store ekstra kostnader, skriver selskapet.

Fullastede tog med opptil 40 konteinere har måttet returnere til Alnabru i Oslo for mulig overgang til biltransport i løpet av dagen, skriver selskapet.