På grunn av stor fare for ras mellom Finse og Hallingskeid har Jernbaneverket stengt Bergensbanen på denne strekningen lørdag ettermiddag. Ettermiddagstoget fra Oslo S til Bergen vil derfor snu på Geilo.

Dette melder NSB på sine hjemmesider.

Både bane og vei stengt

Da det heller ikke var tilrådelig å sende passasjerer med buss i kolonne over fjellet, hadde NSB ikke noe alternativ for kundene som skulle lenger vest enn Geilo. Passasjerene ble tatt hånd om i Oslo.

— Den eneste åpningen var med buss over Hemsedal, men den sporadiske kolonnekjøringen her kan vi ikke ta sjansen på, sier Preben Colstrup, informasjonssjef i NSB.

— Om veiene åpner, vil vi selvfølgelig sende buss over fjellet, sier Colstrup.

Jernbaneverket skulle brøyte lørdag kveld og natt til søndag og sier det vil bli vurdert fortløpende når toglinjen kan åpnes igjen.

Hemsedalsfjellet stengt

– Den eneste fjellovergangen som har vært åpen for kjøring blir nå stengt, sier Toralf Rutledal ved Vegmeldingssentralen til NTB.

Riksvei 52 over Hemsedalsfjellet ble stengt lørdag ettermiddag etter at den i 11-tiden ble åpnet for kolonnekjøring.

– Vi har fått beskjed om at det er folk som har ventet i 12 timer på kolonnekjøring, så de er nok ikke spesielt glade for å høre dette, sier Rutledal.

Det var fare for snøskred som gjorde at det ble vurdert som uforsvarlig å åpne for ferdsel.

Ingen av fjellovergangene kommer til å bli åpnet igjen før tidligst søndag.

På europavei 16 på Filefjell er 35 personer fortsatt værfaste, men de er innkvartert på Maristova og blir der til været bedrer seg, veien blir ryddet og de kan kjøre videre. Lørdag kveld meldte imidlertid politiet at sju av dem er blitt fraktet ut, etter eget ønske.

– De har fått hjelp av brøytemannskaper og fått kjørt gjennom rasområdene og til trygghet. De resterende har valgt å bli, sier operasjonsleder i Sogn og Fjordane politidistrikt, Stig Inge hauge, til NTB.

Stengt i Sogn og Fjordane

I Sogn og Fjordane var riksvei 13 over Vikafjellet og riksvei 53 Tyin-Årdal fortsatt midlertidig stengt. Riksvei 50 Hol-Aurland er også midlertidig strengt.

Riksvei 9 mellom Hovden og Haukeli er åpen for kolonnekjøring, melder Statens vegvesen.

Ekstremværet på retur

– Ekstremværet er på retur, men ennå blåser det friskt i de sørlige deler av langfjellene, og det er fortsatt snøbyger i de østlige fjellområdene, sier statsmeteorolog John Smits til NTB.

Les mer om Ekstremværet Sondre her

– Vinden er blitt svakere, og for søndag blir det også mindre nedbør, sier statsmeteorologen, som mener det er litt uvant at det fortsatt er snøbyger på Østlandet når vindstyrken har spaknet i vest. Da pleier som regel fjellene stenge for snøaktiviteten lenger øst.

På kysten vil det fortsatt blåse sterk kuling, men vinden vil trolig løye i løpet av natten og ut på formiddagen søndag. Og så vil det øke på igjen natt til mandag, sier Smits.

Temperaturen vil stige litt, og det kan oppleves regn til opp mot 1.000 meter, sier han.

Regnrekord på Sørlandet

Langs norskekysten har det stormfulle været gitt seg, men ferjeselskapene er på vakt og forbereder seg på å avlyse avganger dersom det igjen skulle bli aktuelt.

Det er blitt mye væte av det kraftige været, og ifølge målinger ved Meteorologisk institutts målestasjoner er det rekordvått mange steder på Sørlandet. Til og med lørdag morgen er det i januar målt 415,4 millimeter nedbør på Nelaug. Selv om det er noen døgn igjen av januar, har målestasjonen registrert nesten fire ganger så mye nedbør som normalt i årets første måned, melder nettstedet værviggo.no.

Ellers er Oddernes litt nord for Kristiansand det «våteste» stedet på Sørlandet akkurat nå. Her er det i januar målt 445,1 millimeter nedbør til og med lørdag morgen. Dermed er rekorden fra 1975 på 443 millimeter passert.

ISKALDT: På Finse tidligere i dag forsøkte man å holde skinnene frie for snø.
VÆR I MENTE: På Finse er det best å holde seg innendørs i kveld.