Bergensbanen åpnet igjen i 20-tiden torsdag kveld. Banen hadde da vært stengt i 24 timer mellom Bergen og Voss etter at kjøreledningen ble revet ned på to forskjellige steder.

Jernbaneverket jobbet hele torsdag med å reparere skadene.

— Vi jobber stadig med å rydde banen. Dessverre har det dukket opp noen flere utfordringer som gjør at vi er litt forsinket, sa Jernbaneverkets pressevakt Harry Korslund klokken 18.30 torsdag kveld.

I 12.30-tiden torsdag var arbeidet mellom Dale og Bolstadøyri avsluttet, og den strekningen ble kort tid etter åpnet for trafikk.

FORSINKELSER: Reisende mellom Bergen og Voss måtte ta buss på grunn av problemer med kjøreledningen torsdag.
MARITA AAREKOL

— Men dette får liten praktisk betydning før vi blir ferdige mellom Arna og Trengereid, sa Korslund, og viste til arbeidet på kjøreledningen som var revet ned ved Songstadtunnelen nær Osterøybrua, som da fortsatt pågikk.

- Blir ferdige i dag

Lokaltogene mellom Bergen og Arna gikk som normalt til tross for problemene med kjøreledningen, det samme gjorde Bergensbanen mellom Voss og Oslo. Mellom Bergen og Voss satte NSB opp alternativ transport.

NSBs pressevakt Håkon Myhre sa i 11-tiden torsdag at de fryktet hele natten måtte tas i bruk før Bergensbanen kunne åpne igjen. Jernbaneverket var derimot mer optimistisk:

— Vi har håp om å få utbedret alt i løpet av dagen. Jeg tør ikke anslå noe klokkeslett, ut over at NSB og Jernbaneverket fortsetter med alternativ transport mellom Arna og Voss til minst klokken 15 i dag, sa Korslund.

— Nærmere 8000 barn skal delta på Voss Cup, som begynner fredag. Vil Bergensbanen gå som normalt da?

— Vi setter alle krefter i sving for å få utbedret dette i løpet av dagen, og det har vi et godt håp om å klare, sa Korslund.

Uhellet ute to ganger

Problemene startet i 19.40-tiden onsdag kveld, da et lokaltog rev ned en kjøreledning i den åtte kilometer lange Trollkonetunnelen ved Dale. Lokaltoget mistet strømmen og kom seg ikke av flekken.

Først etter tre timer ble toget med 130 passasjerer om bord tauet til Dale.

Så var uhellet ute igjen: Diesellokomotivet som skulle slepe det skadde togsettet mot Bergen, rev ned en kjøreledning mellom Arna og Trengereid i 05-tiden i natt.

— Det betyr at de som allerede hadde mer enn nok med utbedringen av Bergensbanen, nå har fått mer å henge fingrene i, sa Korslund torsdag morgen.

Fikk ikke tak i busser

Så viste det seg at skadene på kjøreledningen var større enn først antatt.

— Vi står overfor en langt mer omfattende jobb enn vi hadde grunn til å anta. Dette rammer den lokale togtrafikken mellom Bergen og Voss. Men NSB har mangel på togsett. Det må derfor påregnes store forsinkelser og vi ber folk om finne alternativ transport til Bergen, sa Korslund.

NSB hadde store problemer med å få tak i busser mellom Bergen og Arna og videre til Voss, fortalte NSBs pressevakt Håkon Myhre.

FULL BUSS: Dette var den første bussen som gikk fra jernbanestasjonen i Bergen til Voss.
EIRIN EIKEFJORD
photo.JPG
MARITA AAREKOL

— Det tar lengre tid enn vi hadde håpet å rette opp begge feilene. Det er også håpløst å få tak i busser og vi klarer ikke å skaffe nok busser for å hjelpe morgentrafikken, sa Myhre, og la til:

— Vi anbefaler folk å sitte på med naboen eller benytte seg av hjemmekontor. En kan også finne annen kollektivtransport.

I 12-tiden torsdag hadde NSB fått kontroll på bussituasjaonen.

— Når det gjelder buss for tog, ser det lovende ut med tanke på å ta unna ettermiddagstrafikken. Vi begynner å få god kontroll, sier Myhre i 12-tiden.

- Litt amper stemning

BT-journalist Eirin Eikefjord var blant dem som fikk plass på den første bussen fra Bergen til Voss.

— Folk sto og ventet i lang tid i regnet før bussen kom. Det var litt amper stemning, da de hadde tatt inn for mange folk på den første bussen og noen måtte ut igjen, sa Eikefjord i 08-tiden i morges.

Men hun sa at informasjonen på jernbanestasjonen var god.

— Det var vakter i oransje vester som informerte oss godt. De sa at de hadde problemer med å få tak i nok busser, men at det skulle komme tre. Den siste bussen skulle være på plass i 09-tiden, sa hun.

SONGSTADTUNNELEN: Kjøreledningen er ødelagt på Voss-siden av Songstadtunnelen, like øst for Osterøybrua. KART: GOOGLE MAPS